Piteå tappade ledning till förlust

Piteå sprang ut till andra halvlek mot AIK som allsvensk tabelltvåa. En halvlek senare hade PIF tappat 1–0 till 1–2.– AIK agerade mer taktiskt än oss. De spelade stundtals en bra fotboll samtidigt som vi inte kom upp i den nivå jag önskade. Surt att förlora, suckade PIF-tränaren Stellan Carlsson.

Fransisca Ordega farligt framme. Men AIK:s målvakt räddade alla bollar utom en.

SOLNA2014-05-25 21:39

Båda lagen satsade framåt i inledningen av matchen. Piteå var tyngre och vann de flesta närkamperna. När Emilia Appelqvist tåade in ledningsmålet en kvart in i matchen såg det ut som om Piteå kunde få en behaglig resa i värmen på Skytteholms konstgräs.

Ett offensivt initiativ av Pauline Hammarlund låg bakom ledningsmålet och PIF:s högermittfältare skapade en hel del under första halvleken. Hon låg bakom det mesta men försvann mer eller mindre ur matchbilden i den andra.

Även Hanna Pettersson presterade ett par fräsande volleyskott efter hörna i första halvlek och Faith Ikidi sköt ett skott som strök ribban.

I krysset

AIK noterade 14–11 i avslut totalt och 10–6 i avslut inom målramen. Laget testade Piteåmålvakten Hilda Carlén rejält några gånger. Bland chanserna märktes Filippa Angeldahls frispark i ribban från gott och väl 30 meters avstånd.

Angeldahls bössa skulle dock tala dryga kvarten in i den andra halvleken. Spelet stannade i det närmaste av när AIK och publiken tjöt efter straff. Bollen hamnade tjugotalet meter PIF:s straffområde där Angeldahl mötte upp och skickade bollen otagbart i Carléns vänstra kryss.

Storcken lurade Ikidi

– En rejäl pärla. Inte mycket att göra åt den, konstaterade Carlsson.

PIF-tränaren gjorde ett dubbelbyte strax efter målet. Hanna Pettersson och Jennifer Egelryd gick ut. Francesca Ordega och Elin Johansson ersatte. PIF satsade på att ta tillbaka ledningen men gavs istället en ny kalldusch när mittfältaren Sarah Storck vann en duell mot Faith Ikidi och skickade in bollen under Carlén som inte hann ned på marken. Inte ofta man sett Ikidi förlora den typen av dueller.

Straffmiss

Att Josefin Johansson missar straffar tillhör inte heller vanligheterna (se separat artikel).

Minuten efter AIK:s 2–1-mål fälls Clara Markstedt av AIK:s rutinerade mittback Malin Levenstad.

Mittfältsdynamon Josefin Johansson klev fram och rullade bollen strax utanför AIK-målvakten Hilda Gunn Olsens högra stolpe.

– Det var en sådan match. Det mesta gick mot oss, men det svider mest att vi inte spelade bra. Att vi varit tvåa i tabellen om vi vunnit betyder mindre. Prestationen var inte bra, kommenterade PIF:s assisterande tränare Andreas Johansson.

Två förluster

Talangfulla AIK öppnade serien uselt och förlorade de fyra inledande matcherna och noterades för 0–15 i målskillnad. Vändningen kom i jumbofinalen mot Jitex förra helgen och nu ståtar laget med två raka segrar. För Piteå är det tvärtom. Två raka förluster.

– Vittsjö vann mot Jitex i helgen och fick säkert luft under vingarna. En tuff match väntar på LF i helgen. Den ska vi vinna, sa Stellan Carlsson.