Skrällen: Aronsson i landslaget

Hon satt på ett kafé i stan och fikade då telefonen plingade till. Ett sms med texten "Grattis Ronja" och en svensk flagga. "Det tog ett tag innan jag fattade, jag känner mig jättechockad" säger Ronja Aronsson till PT efter uttagningen i fotbollslandslaget.

13 augusti 2019 14:18

Tisdag 3 september spelar Sverige EM-kvalpremiär borta mot Lettland. I truppen som förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade under tisdagen finns en debutant med – Ronja Aronsson från Piteå IF. Även klubbkompisen Madelen Janogy fick förtroendet.

Ronja satt och fikade med lagkompisen Andrea Norheim då sms:et från Cajsa Andersson (målvakten) kom vid 14-tiden.

– Jag hade ingen aning om att det var uttagning idag, jag kollade i telefonen men hade inte fått något mejl. Men efter en stund dök det upp så... jag känner mig jättechockad just nu, jag tror nog inte att det är sant än, säger hon och skrattar.

Ronja Aronsson har spelat många matcher i olika landslag, senast i U23, men nu kom hon för första gången med i a-landslaget.

– En intressant spelare som vi har följt under en längre tid, framför allt har hon offensivt bra kvaliteter, säger förbundskapten Peter Gerhardsson om Ronja Aronsson.

– Hon kan spela både på vänstra och högra kanten, träningarna får visa om hon är redo att spela sådana här typer av matcher.

Gerhardsson menar att han har många aspekter att ta hänsyn till i uttagningarna.

– Konkurrensen är hård och tuff, en stor eloge till de damallsvenska tränarna som visar att serien håller hög klass.

Ronja Aronsson har fått goda vitsord då hon spelat med U23-landslaget. Men att hon skulle få chansen nu fanns inte i hennes fantasi.

– Efter senaste U23-landskamperna hade vi individuella samtal och då fick jag höra att jag fanns med i deras tankar på ett a-landslag och att jag hade varit reserv till en tidigare samling. Och det är klart det var kul att veta att de har haft ögonen på mig, men jag trodde ändå inte...

Känner du dig redo?

– Jadå, jag möter ju många av landslagets spelare i damallsvenskan, så absolut är jag det. Skönt att ha med mig "Madde" (Janogy) också.

När Ronja Aronsson hade landat var det dags att bege sig till träningen, den sista inför onsdagens hemmamatch på LF Arena mot Vittsjö.

Det måste bli tre poäng om PIF ska hänga med i toppstriden.

– Vi har gjort flera bra prestationer senaste tiden men inte fått resultaten med oss. Senaste träningarna har varit bra så det ser bra ut.

Vad tänker ni om Vittsjö?

– De löper mycket och satsar på långa passningar, så det gäller att vi står upp i den fysiska kampen och löper minst lika mycket som de gör, säger Ronja och fortsätter:

– Det gäller att vi inte hamnar i en matchbild som de vill ha med alla långa pass, utan att vi behåller lugnet och rullar bollen inom laget. Då är vi ett bättre lag än Vittsjö, och vi är taggade för att ta tre poäng.

Fotnot: Ytterligare två EM-kvalmatcher spelas under året: 4 oktober Ungern–Sverige, 8 oktober Sverige–Slovakien.

Även U23-landslaget togs ut under tisdagen till några matcher i slutet av augusti. Piteå IF:s Selina Henriksson och Ellen Löfqvist kom med där liksom expiffaren Lotta Ökvist, nu i Hammarby.

Sveriges EM-kvaltrupp:

Målvakter: Hedvig Lindahl, Jennifer Falk, Zecira Musovic

Försvarare: Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Hanan Glas, Jonna Andersson, Ronja Aronsson, Emma Kullberg.

Mittfällt och anfall: Caroline Seger, Julia Zigotti Olme, Julia Roddar, Kosvoare Asllani, Olivia Schough, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Lina Hurtig, Anna Anvegård, Madelene Janogy, Pauline Hammarlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Lindgren

Ämnen du kan följa