Nya samarbetet ska hjälpa skidskyttet att växa

Svenskt skidskytte växer efter de senaste årens mästerskapsframgångar. För att klara av att ta emot barn och unga satsar förbundet på tränarutbildning, nya anläggningar – och på ett samarbete med längdskidsporten. "Det vinner vi på allihop" säger generalsekreteraren Rikard Grip.

Piteås Anna Magnusson tog en silvermedalj i VM-stafetten tillsammans med Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Piteås Anna Magnusson tog en silvermedalj i VM-stafetten tillsammans med Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Foto: Petter Arvidson

Skidskytte2024-02-20 15:48

Det blev "bara" tre svenska medaljer i årets VM i Nove Mesto. Men lägger man till fjolårets elva i VM, fyra i OS 2022 och sex i VM 2021 så vittnar det om några starka svenska år. Framgångarna har stärkt svenskt skidskytte intressemässigt från alla i tv-soffan, sponsorer och barn och unga som vill börja med skidskytte.

– Framgångarna har satt skidskytte på kartan. Med stöd av samarbetspartners kan vi göra satsningar och investeringar för att hålla uppe en fortsatt god utveckling, säger Rikard Grip.

Han kan inte säga hur många skidskyttar som det finns i Sverige, men en måttstock är att antalet deltagare i ungdoms-SM fördubblats de tre senaste åren.

– På vissa platser finns det utmaningar att kunna få plats i träningsgrupper. Vi jobbar oerhört hårt med några strategiskt viktiga frågor. Vi vill att fler barn och ungdomar provar på, men då behövs fler utbildade ledare, mer material och fler anläggningar. På några platser är anläggningar på gång, i Borås och Örnsköldsvik, säger Grip.

– Vi har också gjort upp en typ av "låne-hyr-system" av luftgevär för att sänka trösklarna för föreningar som vill prova på eller starta igång verksamhet.

Flera skidföreningar visar intresse för att också starta skidskytteverksamhet.

– Vi jobbar tillsammans med skidorna, för vi tror att samverkan att få så många som möjligt på smala skidor vinner vi alla på.

Grip säger att återväxten är god, att det finns stora talanger som kan ta över när de nuvarande stjärnorna tackar för sig.

– Det är svårt att säga när de är färdiga, men om man tittar på stafetten, det Viktor Brandt gör är fantastiskt. Och vi hade Anton Ivarsson tillsammans med Sara Andersson som vann EM-guldet i singelmixedstafett, säger Grip.

– Vi jobbar givetvis för att skapa bra förutsättningar för de här individerna att ta sista steget och i fjol startade vi upp ett juniorlandslag.

Flera i A-truppen närmar sig eller är över 30 år och kommer kanske inte hålla på i så många år till. Mona Brorsson slutar i vår.

– Vi ser några av dem som kommer att gå fram till OS 2026, några kanske fortsätter ytterligare några år och det ger oss utrymme för succession. Det gäller bara att fortsatt jobba målmedvetet och metodiskt så är jag övertygad om att det kommer fram nya stjärnor.

undefined
Piteås Anna Magnusson tog en silvermedalj i VM-stafetten tillsammans med Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!