Sofia Henriksson upplevde en relativt tung säsong den senaste vintern och gjorde bara tre framträdanden i världscupen och petades ur Sveriges VM-trupp. Som bäst slutade hon 26:a i Faluns masstartslopp över 15 kilometer klassiskt.
De två enda riktiga glädjeämnen var SM-guldet i Söderhamn tillsammans med Piteå Elit-kamraterna Charlotte Kalla och Jennie Öberg i stafett. Samt tredjeplatsen i världscupstafetten i Ulricehamn.
Nu väntar en OS-säsong – och till den gör Henriksson, som har kvar sin plats i A-landslaget, en ordentlig omstart för att nå upp till samma resultat som hon nådde säsongen 2014/2015. Då knep hon bland annat en niondeplacering i Davos världscuplopp över 10 kilometer klassisk stil.
Skidlöftet har brutit med sin personliga tränare Bengt Stattin och bytt till landslagstränaren Ole-Morten Iversen och ökat träningsdosen från 700 konditionstimmar till cirka 750 timmar (exklusive styrkepass).
Men det är inte den enda förändringen hon gör.
Just nu hårdtränar 23-åringen på att utveckla sin fristilsåkning. Hon har bestämt sig för att försöka göra sig av med stämpeln som en renodlad klassisk åkare.
– Ja, jag är ju det (placerad i ett fack). Vad alla andra tycker spelar egentligen ingen roll – men det är lätt att man får den uppfattningen när man hör från många andra att man är en klassisk åkare, säger hon och fortsätter:
– Det farliga är om jag sätter mig själv i det facket – det är sådant som sätter begränsningar.
Med den bakgrunden har hon därför bestämt sig för att ta krafttag för att utveckla sin fristilsåkning.
– Jag ska bli lika bra i skejt och bli en komplett skidåkare. Jag tror det kommer gå bra eftersom att jag så gärna vill utveckla mig – jag har kapaciteten för att lyckas.
Hur går du tillväga, tittar du på andra åkare?
– Både och. Jag vill hitta min grej och testa mig fram. Men jag tittar givetvis vad konkurrenterna gör som är bra.
Är det någon speciell åkare du tittar lite extra på?
– Oj, det finns så himla många duktiga skejtåkare med olika stilar. Jessica Diggins (USA) är en av världens bästa skejtare och hon åker helt olikt typ Marit Björgen (Norge). Och sedan har vi Charlotte Kalla som har en helt annan teknikstil. Men alla tre är sjukt bra i skejt. Man kan alltid plocka en nyckelgrej från varje person som inspirationskälla.
Att Sofia Henriksson har kvar sin landslagsplats visar att hon är högaktuell för OS i sydkoreanska Pyeongchang till vintern. Likaså att hon ingår i Sveriges Olympiska Kommittés Topp och Talang-grupp.
Men uttagningarna gör henne för den delen inte given. Henriksson är medveten om att det krävs att hon presterar resultat direkt när tävlingssäsongen startar i november.
– Klart jag vill åka dit. Men sedan har jag inte hunnit tänka så mycket mer än så. Det är lång tid kvar till OS och mycket träning ska göras – det har jag fokus på i första hand, säger hon om sina OS-chanser.
Du låter försiktig med din målsättning. Varför?
– Ja, jag kan inte fundera så mycket på det just nu. Det är onödigt att ödsla kraft och energi på vad som kan hända där och då.
Sofia Henriksson fick, precis som Piteås skidskyttar Hanna Öberg och Anna Magnusson, en plats i SOK:s Topp och Talang-program förra sommaren. Där får de aktiva dels ett ekonomiskt stöd. Men även ett idrottsligt stöd som är skräddarsytt för varje individ. Det kan handla om allt från betalda träningsläger till medicinskt stöd.
I början av sommaren var Henriksson på plats i Stockholm och träffade andra idrottare som tagit plats i SOK:s program.
– Vi hade föreläsningar med blandat folk från SOK. Exempelvis föreläste Therese Alshammar (simmaren) om sin karriär. Hon delade med sig av sina erfarenheter
Var det lärorikt?
– Ja, faktiskt. Väldigt inspirerande och man blev extra taggad till att tänka mer kring detaljer. Man fick en tankeställare om hur min egen satsning ska bli 100-procentig.
Förstärkte det dina förhoppningar om att bli uttagen till OS?
– Ja, man blev extra taggad. Men som sagt, jag vill inte fundera så mycket på OS just nu. Just nu har jag en viktig försäsong framför mig.
Vilken OS-distans föredrar du?
– Jag har alltid gillat klassiskt, man jag hoppas att skejt ska kännas lika bra till vintern. Eftersom att jag jobbar för att åka minst lika fort i skejt så får jag säga att jag föredrar alla lopp (skratt).
Under OS kör åkarna maximalt sex lopp på två och en halv vecka. För damerna handlar det om 15 kilometer skiathlon, klassisk sprint, 30 kilometer klassisk masstart, 10 kilometer fristil samt teamsprint och stafett.