Från den här säsongen är det förbjudet att tävla med fluorvallade skidor. För eliten finns det inarbetade rutiner för skidkontrollerna.
För Vasaloppsarrangören är den stora utmaningen att följa upp de övriga 16 000 åkarna i skidklassikern på söndag. För många är det vinterns enda tävlingslopp – och därmed första gången man stöter på förbudet.
Vasaloppsarrangören har infört ett system för att även kunna testa motionärernas skidor. Dels kan åkarna själva testa sina skidor i samband med nummerlappsuthämtningen. Dels testar arrangörerna skidor både i starten och efter målgången.
– Vi har sex maskiner och kommer att testa alla elitåkare och göra slumpvisa kontroller av övriga deltagare. Vi kommer inte att kunna testa alla motionärer, men räknar med att göra ett antal hundra tester. Vårt syfte är att ingen ska åka på skidor som innehåller fluor, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.
Två regelsystem
Han säger samtidigt att det kommer att bli två regelsystem i Vasaloppet.
Elitåkare blir diskade om de använder fluorvalla.
Motionärerna straffas inte lika hårt.
– Vi kommer inte att använda samma strikta regelsystem för motionärer. För motionärer skulle ett utslag kunna bero på slarv med rengöring vilket skapat orena skidor. Vi ska inte bestraffa så många som möjligt, utan vi ska se till att så många som möjligt får vara med, säger Tommy Höglund.
Får loppet registrerat
Han berättar att det är tävlingsjuryn som avgör om motionsåkare straffas och vad straffet kan bli. Ett exempel på straff kan vara att motionären kommer sist i resultatlistan, utan tid – men ändå får sitt lopp registrerat.
Tidigare exempel på olika regler för elit och motionärer har varit i samband med otillåtna skejtskär. En elitåkare kan diskas. En motionär har fått en annan form av bestraffning.
– Men vi hoppas och tror att alla visar moral och åker på fluorfria skidor, säger Tommy Höglund.