Även en så erfaren och framgångsrik idrottsstjärna som Charlotte Kalla medger att något så stort som ett världsmästerskap i hemmaspår är en speciell höjdpunkt i karriären.
Och förväntningarna är högt uppskruvade inför VM i Falun. Inte bara från henne själv.
– Nog är det en del utifrån också, blandat med att jag själv vill mycket, säger svenskan som spädde på förväntningarna när hon vann VM-genrepet i Östersund i överlägsen stil.
VM i hemmaspår i Falun – har det medfört en högre anspänning hos dig än i andra mästerskap?
– Kanske periodvis, men just nu är känslan bara en stor längtan, samtidigt som jag njuter av att få vara här och nu och göra de sista förberedelserna, säger hon veckan före VM-allvaret.
– Vi får väl se hur det känns när det kommer till VM. Jag är medveten om att jag inte kommer vara så här lugn när vi kommer på plats i Falun. Men jag ska försöka att behålla så mycket som möjligt av den här goa känslan.
Ett tecken på anspänningen kanske var när en tårögd Charlotte Kalla i början av januari efter målgången i skiathlonloppet i de blivande VM-spåren i Falun ifrågasatte om hon hade i VM att göra.
En ovanlig reaktion från Kalla, även om hon blev rejält frånåkt den dagen.
Känslorna vällde fram
Då var det läge för hennes mentale rådgivare sedan flera år, Thomas Nilsson, att agera.
– Då hade vi ett samtal. Det blev så extremt just där, när jag gått i mål besviken. Det blev kanske fel att jag pratade med media när jag fortfarande var så mycket i mina känslor.
– Ibland är man bättre på att få distans, ibland kan man stanna kvar i de känslorna för länge.
Samarbetet med Thomas Nilsson har pågått de två senaste säsongerna. Även en tjurskallig skidåkare kan behöva stöd mentalt för att kunna prestera maximalt.
– Vi pratas vid flera gånger i veckan, periodvis blir det dagligen.
Hur ser samarbetet ut?
– Han tar ansvar för det. Det beror också på hur mycket behov jag har just där och då.
Dagligt jobb
– Det blir mer eller mindre så att jag jobbar med det dagligen. Det kan vara att jag får något sms med fokus på just den dagen. Att jag ska försöka vara närvarande i förberedelserna innan jag går ut på passet för att verkligen komma ner i varv och bli fokuserad på det jag ska göra.
– Det handlar mycket om att använda alla sinnen och att också försöka påverka det som finns här och nu. När jag kör intervaller kan det vara att jag är noga med att utvärdera varenda drag och på olika skalor skatta hur nöjd eller trött jag är. Och sedan börja ladda för nästa drag, för det går liksom inte att vara kvar i det som är gjort. Mycket är sådant som man inte egentligen tänker på, förberedelser inför passet, genomförandet och även utvärdering. Det är sådant som jag tror att ganska många, alltså även i arbetslivet, kan säga att det hör till det mentala. Bitar för att kunna prestera på topp.
Vad har samarbetet med Thomas Nilsson tillfört dig?
– Det är svårt att sammanfatta. Men det är ju att jag tycker att jag får lättare att känna efter och ta beslut. Jag har nog blivit bättre på att fokusera på det som jag tycker är viktigt. Att kunna hålla fast vid mitt på ett annat sätt än förr.
Gäller det även under ett lopp?
– Jag övar på saker under intervallpass och så. Och sen när det väl kommer till tävling så har jag ju en tanke med vad som kan bli utmaningar under loppet. Då finns ju de här övningarna och verktygen som vi har jobbat med där som hjälp.
Många lopp
Förra vinterns stora evenemang, OS i Sotji, blev succéfyllt för Kalla med stafettguld och silver i skiathlon. Men framgången hade ett snabbt pris. I slutet av spelen var hon sliten och säckade ihop på tremilen.
Då gjorde hon fyra lopp på 15 dagar.
I Falun ska hon klara av lika många lopp på åtta dagar.
Det mycket tätare programmet förskräcker inte.
– Det borde det inte vara. Det gäller att försöka ta med sig av lärdomarna. Jag hade svårt att somna i Sotji efter framgångarna där. Det är något som jag har tagit med mig, att jag verkligen måste försöka skapa lugn och ro runt omkring mig och få nattsömn. (TT)