Kalla tillbaka i världscupen

Charlotte Kalla står på startlinjen i världscupen för första gången sedan hon drabbades av förmaksflimmer.Tiden borta från tävlandet på högsta nivå har varit frustrerande – men hon har fått mycket stöd.– Det är helt ofattbart vilket engagemang det är och att så många är så måna om att jag ska må bra, säger hon.

Lillehammer  20161210
Charlotte Kalla efter målgång i damernas 5 km fri stil i Skandinaviska cupen i norska Lillehammer på lördagen. 
Skandinavisk cup Langrenn Lillehammer. Damer 5 km. fristil. Charlotte Kalla fra Sverige.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix / TT / kod  20520

Lillehammer 20161210 Charlotte Kalla efter målgång i damernas 5 km fri stil i Skandinaviska cupen i norska Lillehammer på lördagen. Skandinavisk cup Langrenn Lillehammer. Damer 5 km. fristil. Charlotte Kalla fra Sverige. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Olsen, Geir

Skidor2016-12-30 16:46

Säsongen började tufft för Charlotte Kalla. En förkylning satte stopp i Sverigepremiären i Bruksvallarna, och i världscuppremiären i Ruka tog det tvärstopp i spåret. Förklaringen var att skidstjärnan drabbats av förmaksflimmer – och sedan dess har Charlotte Kalla avstått tävlingarna i världscupen.

– Det har varit lite frustrerande, framför allt i början att inte veta riktigt, säger Kalla på hotellet där den svenska skidtruppen bor under den första delen av Tour de Ski.

– Just i och med att jag gillar att följa en plan, jag fick utmana mig själv där att verkligen lyssna på kroppen.

TT: Har du varit orolig?

– Nej, jag har nog aldrig varit särskilt orolig. Men sen när jag kände att jag inte hade samma tryck i kroppen var det mer en frustration att det var som borta. Då var jag inte sugen på att tävla, det är ju inget kul.

TT: Det har alltså varit mer frustration än oro?

– Ja, så har det varit hela tiden. Tror det beror mycket på att jag träffat skidåkare tidigare som också haft hjärtproblematik. Och det betydde jättemycket att jag fick göra undersökningen direkt.

Under tiden har hon också märkt av ett stort stöd från det svenska folket.

– Jo men verkligen, jag har fått väldigt mycket hälsningar och värmer otroligt mycket. Samtidigt kan jag också känna, gud att alla är så oroliga när inte jag själv är det - ni behöver inte vara det, säger hon och ler.

Det ser ut som att Charlotte Kalla njuter av att vara tillbaka i de här miljöerna.

De schweiziska alperna bjuder på strålande sol – men barmark så när som på bergstopparna och på tävlingsbanan.

– Det var jättefina förhållanden på banan, fina spår och så. Det är helt otroligt med tanke på hur lite snö det är.

Hon berättar att hon går in för att köra hela den tuffa touren, som avslutas först den 8 januari med klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme.

– När man blickar framåt mot tävlingsprogrammet så är det väldigt varierat och utmanande. Som masstarter, det är sånt som jag verkligen behöver. Jag behöver vara ute på världscupen och vara i de här situationerna. Mest hoppas jag att jag ska hitta en go känsla. Det har varit en lång träningsperiod nu, jag är väldigt sugen att dra på mig västen igen. (TT:s utsända, Val Müstair)

Tävlingsprogram Tour de Ski Svenska truppen till Tour de Ski Bakgrund: Charlotte Kalla

Lördag 31 december (Val Müstair, Schweiz): 14.50 Sprint fristil, damer och herrar.

Söndag 1 januari (Val Müstair): 13.00 Damer 5 km klassiskt, masstart. 16.00 Herrar 10 km (k) masstart.

Måndag 2 januari: vilodag.

Tisdag 3 januari (Oberstdorf, Tyskland): 12.15 Damer, skiathlon 5+5 km. 15.15 Herrar, skiathlon 10+10 km.

Onsdag 4 januari (Oberstdorf): 11.30 Damer, jaktstart 10 km (f). 12.45 Herrar, jaktstart 15 km (f).

Torsdag 5 januari: vilodag.

Fredag 6 januari (Toblach, Italien): 10.45 Damer 5 km (f), ind start. 13.00 Herrar 10 km (f), ind start.

Lördag 7 januari (Val di Fiemme, Italien): 14.30 Damer 10 km (k) masstart. 15.30 Herrar 15 km (k) masstart.

Söndag 8 januari (Val di Fiemme): 11.30 Damer, jaktstart 9 km (f). 15.30 Herrar, aktstart 9 km (f).

Damer: Evelina Settlin, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Maria Nordström, Maria Rydqvist, Emma Wikén.

Herrar: Jens Burman, Axel Ekström, Anton Lindblad, Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Viktor Thorn.

För första gången satsade Charlotte Kalla på ett eget upplägg utanför landslaget under träningssäsongen. I slutet av juli fick Kalla en överbelastningsskada i bröstryggen, som under flera månader tvingade henne till alternativ träning. Det var hennes mest efterhängsna skada under karriären.

Hon var tävlingsklar till säsongsöppningen i Bruksvallarna den 18–20 november, men då satte feber och förkylning stopp.

Hon fanns dock på startlinjen i världscuppremiären i Ruka, Finland, helgen efter. Men Kalla föll igenom oförklarligt och stapplade i mål som 75:a, med bred marginal hennes sämsta världscupresultat sedan hon debuterade i mars 2006.

Beslut om att stå över världscuploppen i Lillehammer den 2–4 december togs snabbt. Och efter undersökning på Södersjukhuset i Stockholm kom några dagar senare besked om att det var förmaksflimmer i hjärtat som låg bakom kollapsen i Ruka.

Läkarexpertisen såg Kallas hjärtproblem som en engångshändelse och hon kunde komma igång med träningen direkt.

Den 3 december tog Kalla beslutet att inte tävla i världscupen i Davos 10–11 december och La Clusaz 17–18 december. I stället siktade hon in sig på comeback i världscupen i Tour de Ski runt årsskiftet, kraftprovet som hon ursprungligen inte hade tänkt vara med i med tanke på VM i Lahtis en dryg månad senare.

Kalla var dock tillbaka i tävlingsspåren den 10–11 december. I Skandinaviska cupen i Lillehammer, nivån under världscupen och på låg höjd, och vann både 5 kilometer fristil och 15 kilometer klassiskt. (TT:s utsända, Val Müstair)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om