Kalla: Hela skidsporten ifrågasätts

De uppmärksammade dopningsaffärerna i Norge kommer att svärta ner skidsporten under lång tid. Det säger Charlotte Kalla. "Oavsett vem som vinner världscupen i vinter kan jag tänka mig att folk hemma drar alla över en kam när det här får så stora proportioner", säger den svenska skidstjärnan.

OROLIG. Charlotte Kalla menar att Norges dopningsfall svärtar ner sporten.

OROLIG. Charlotte Kalla menar att Norges dopningsfall svärtar ner sporten.

Foto: Maja Suslin/TT

Skidor2016-10-23 13:04

Charlotte Kalla är inne i slutfasen av sin privata satsning utanför landslaget under träningssäsongen och befinner sig i Sydtyrolen i de italienska alperna för tolv dagars höghöjdsträning.

Hon är medveten om att den här TT-intervjun inte är sista gången hon kommer att få svara på frågor om dopning i vinter.

– Det som hänt i Norge här är större och mycket mer varaktigt än vi kan föreställa oss, vi kommer att få frågor om det genom hela säsongen. Det är ju en tråkig situation sporten hamnat i. Sporten som helhet ifrågasätts, säger Kalla i mobilen från hotellet i Val Senales, efter ännu ett skidpass på glaciären ovanför på över 3 000 meters höjd.

Förlorad trovärdighet

– Oavsett vilket land en aktiv som ertappas kommer ifrån drar det ned trovärdigheten för hela sporten. Det är fokus just nu, men egentligen vet vi aktiva inget. Vi vill helst bara fokusera på det sportsliga och på vårt jobb.

Kalla tränar på samma glaciär som så många andra elitåkare som vill känna på snö så här års, bland andra det norska landslaget som var på plats för några dagar sedan. Någon närmare kontakt har hon inte haft med Bjørgen & Co.

– Jag har sett dom i kabinen upp till glaciären och det ser ut som de tränar bra. Jag har fokus på mitt, men det alltid kul att ses.

Hur kunde det ske?

En hel skidvärld undrar hur både Therese Johaug och Norges landslagsläkare kunde missa varningssymbolerna på läppsalvan som ska ha orsakat hennes positiva dopningsprov. Kalla känner själv ingen oro för att få i sig otillåtna preparat av misstag.

– Hittills har jag känt mig väldigt trygg och har ingen anledning att tro att det blir annorlunda. Jag kan tala för det jag gör i dag och den erfarenhet jag har från tiden i landslaget. Det är väldigt noga vistelserapportering för att vi ska kunna bli testade oannonserat. Vi har haft utbildningar, senaste gången var i Skövde i maj 2014 då RF (Riksidrottsförbundet) informerade om rutiner och kontroller och så. Ifjol fick vi en läkemedelslista, och jag har alltid dialog med Pliggen (landslagsläkaren Per Andersson) om jag har behov av mediciner. Oavsett det dubbelcheckar jag alltid om jag tar mediciner, jag är väldigt noggrann.

Innan Johaugbomben briserade så rönte turerna kring Martin Johnsrud Sundby stor uppmärksamhet i slutet av sommaren. Dels för den två månaders långa avstängningen i samband med otillåten astmamedicinering och dels för att det kom fram att även friska norska elitåkare använt astmamedicin.

Vill ha klarhet

Charlotte Kalla vill inte kommentera fallen kring Johaug och Johnsrud Sundby, men säger:

– Jag välkomnar astmautredningen som görs, så att det blir klarhet kring det. Nu är det så mycket spekulationer. Bägge specifika fallen har jag för lite kunskap för att uttala mig om. Nu vet vi inte vad som har hänt. Beskedet om Johaug kom som en fullständig överraskning, jag hade svårt tro att det var sant.

– Jag försöker lägga fokus på mitt. Det blir en utmaning, även om det säkert är mycket frågor om doping som kommer att ställas så känner jag mig peppad och motiverad. (TT)

Fakta: Norges dopningsaffärer

20 juli: Martin Johnsrud Sundby, världscupmästaren, stängs av i två månader, eftersom han inte ansökt om medicinsk dispens för att använda astmamedicinen. Vid två tillfällen under säsongen 2014â??2015 visade Sundbys dopningsprover spår av det förbjudna ämnet salbutamol, som finns i den godkända astmamedicinen Ventoline. I september 2015 frikände Internationella skidförbundet (Fis) honom, men internationella antidopningsbyrån Wada överklagade till idrottens skiljedomstol Cas, som gick på Wadas linje.

25 juli: Norska elitåkare säger anonymt till norska TV2 att de erbjudits att ta astmamedicin före tävlingar, trots att de varit friska.

22 september: Wada ändrar reglerna för astmamedicinering för idrottare. Maxdosen per dygn blir densamma, 1 600 mikrogram salbutamol, men från och med 2017 blir det inte tillåtet att ta hela dosen på kort tid. Ny maxdos är 800 mikrogram var tolfte timme. Enligt uppgift hade Martin Johnsrud Sundby tagit tre doser på sammanlagt 15 000 mikrogram under fem timmar inför en tävling.

13 okt: Besked om att Therese Johaug, regerande världscupmästarinna, testats positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon testades den 16 september, fick beskedet den 4 oktober och sade sig ha fått i sig substansen med en kräm som hon använt för solskadade läppar. Landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Johaug riskerar riskerar fyra års avstängning och att missa både VM i Lahtis i februari nästa år och OS i Pyeongchang 2018.

19 oktober: Johaug avstängs i två månader under vidare utredning och i väntan på dom, av Antidoping Norge som säger att hon "inte kan anses ha uppträtt utan skuld". Johaug missar därmed säsongens första fyra världscuphelger, bland annat premiärhelgen i Ruka, Finland, 26-27 november och minitouren i Lillehammer 2-4 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om