Skellefteåtalangen väljer spel i Piteå HC

Det var nära redan förra sommaren, men nu lyckades Piteå Hockeys sportchef Jonathan Glader håva in tidigare Skellefteåtalangen Petter Mäkitalo. "Vi är mycket nöjda med att Petter valde oss", kommenterar Glader.

31 maj 1916 11:23

Senaste säsongen spelade Mäkitalo i juniorligan USHL på andra sidan Atlanten. Hans lag Dubuque tog sig till final men föll mot Tri City. Mäkitalo svarade för 17 mål och 17 assist under grundserien och 4 mål plus 3 assist i slutspelet.

– Mäkitalo är en sniper som är skicklig i spelet runt kassen, säger sportchefen Glader.

Petter Mäkitalo betraktades under sin pojklags och juniorkarriär som en jättetalang. Tillsammans med Axel Holmström bar han det Västerbottniska TV-pucklag som spelade hem bucklan 2011/12. Han öste in mål i de olika pojlandslagen och den imponerande ungdomslistan ser även 16 mål på 16 juniorlandskamper och 19 poäng på åtta matcher i TV-pucken.

– Men han stannade i utvecklingen under sin sista juniorsäsong i Skellefteå. Han är svårbedömd i dagsläget för mig. Petter kan bli ett succéförvärv för Piteå, men det finns bitar han måste förbättra. Runt målet är han en mycket vass spelare. En sådan som kan sätta puckar från inga vinklar alls. Han har en hel del av Joakim Högberg och Daniel "Ragge" Olofsson i sig, men har ändå en bit upp till den klassen, kommenterar Skellefteås tidigare sportchef Lasse Johansson.

– Vi hoppas och tror en hel del på Mäkitalo. Han var en av landets mest lovande som pojklagsspelare och i början av sin juniortid. Vi tror att han kan hitta harmonin och tillbaka på det spåret i Piteå Hockey, kommenterar Glader.

Ettan och tvåan i allettans poängliga - David Lindquist och Tomas Wallgren - är förlorade för Piteå Hockey. Talangfulle backen Simon Åkerström valde att fortsätta karriären i allsvenska Vita Hästen.

– Och vi har tillsammans med Petter Sundkvist kommit överens om att bryta kontraktet. Petter bygger hus i Boden och det blir svårt att kombinera med träning och matcher, förklarar Piteås sportchef.

Som PT berättat tidigare gör store backen Anders Öhlund comeback.

– Jo, det är helt klart nu. Anders spelade ju i Piteås första backpar i flera säsonger. Sista säsongen 2014-15, när han kom igång sent, var väl inte hans bästa, men en vältränad Öhlund som är med under försäsongen blir en tillgång för laget, säger Glader.

Förhandlingar pågår med succespelare (2014/15) Sebastian Harila. Jonathan Glader hoppas också kunna göra klart med nyckelspelaren Magnus Isaksson.

– "Mange" är en av division I-hockeyns främsta spelare. Jag hoppas och tror att han vill fortsätta i Piteå Hockey, avslutar Piteå Hockeys sportchef Jonthan Glader.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!