Det blev en stor ekonomisk skillnad mellan SHL-klubbarna Luleå HF och Skellefteå AIK den senaste säsongen. Luleå plussade hela 17 miljoner kronor efter att omsättningen steg från 128 till 171 miljoner.
– Det är otroligt glädjande, sa klubbdirektören Stefan Enbom.
Luleå Hockeys egna kapital uppgår till 26,5 miljoner kronor.
– Det känns förstås väldigt bra, det här ger oss stabilitet och trygghet. Men vi kommer fortsätta hålla hårt i plånboken. Vi vet hur fort det kan svänga, sa Enbom.
Men om det är uppåt för Piteås granne i norr är det betydligt tyngre för grannen i söder.
Redan i början av april avslöjade Norran att det blir förlust för Skellefteå AIK för tredje året i följd. För två år sedan gjorde föreningen rekordförlust och backade med hela 17 miljoner kronor. Ifjol landade resultatet på minus 3,5 miljoner kronor och i år är minusresultatet i koncernen 7,8 miljoner.
Skellefteå AIK var SHL:s rikaste klubb för tre år sedan med ett eget kapital på över 70 miljoner kronor. Nu, efter tre år med minus, ligger det egna kapitalet på cirka 45,5 miljoner.
Av årets knappt 7,8 miljoner i minusresultat är minskningen av årskort en stor del. Klubbdirektören Pea Israelsson har tidigare berättat för Norran att Skellefteå AIK tappade omkring 400–500 årskortsbiljetter vilket motsvarar ungefär fyra miljoner kronor.
Tittar man på den totala biljettintäkten var den 25 miljoner den gångna säsongen. Där ett tapp på sex miljoner jämfört med säsongen dessförinnan då intäkten var 31 miljoner.
I verksamhetsberättelsen förklarar Skellefteå AIK vad huvudorsakerna till förlusten är:
• Ökade personalkostnader.
• Stora investeringar i Rinksides konferens- och restaurangverksamhet som hittills inte genererat de vinster som var planerat.
• De centrala reklamavtalen inom SHL har inte nått upp till förväntad utdelning för klubbarna.
• Vikande publiksiffror.
Klubbens vision är nu att se framåt och ta omtag. Bland annat ses samtliga kostnadsposter över samtidigt som Skellefteå AIK försöker stärka intäktssidan.
– Vi har en fortsatt stabil ekonomi, men det känns oerhört viktigt att vi kan vända den negativa resultattrenden vi haft senaste åren. Det finns goda förutsättningar för att göra ett bättre ekonomiskt resultat kommande verksamhetsår, säger ekonomichefen Jan Nordhal i verksamhetsberättelsen.