Häng med på en rundtur under en tävlingsdag på travet

För att en tävlingsdag på Skellefteåtravet ska fungera krävs en mängd olika funktionärer. På stallområdet, på banan och i spelhallen. Norran har hängt med bakom kulisserna.

I måldomartornet på Skellefteåtravet har måldomaren och ledamöterna i måldomarnämnden full fokus åt alla håll. Från vänster: Viktoria Jansson, Sören Agnemo, måldomaren Ulf Albertsson och Åsa Brännström.

I måldomartornet på Skellefteåtravet har måldomaren och ledamöterna i måldomarnämnden full fokus åt alla håll. Från vänster: Viktoria Jansson, Sören Agnemo, måldomaren Ulf Albertsson och Åsa Brännström.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2021-08-28 12:00

På väg in mot stallbacken på Skelleftetravet, är Ulla-Maj Grönlund den första som möter upp. I kväll ska hon och Joakim Fjällström fungera som grindvakter.

– Vi är först på plats och då sista loppet har gått så stänger vi grindarna, säger Ulla-Maj och berättar att alla får en stallista så att de vet var de ska med sin häst.

Varje tävlingsdag jobbar Malin Säll i inskrivningen, som är det första som tränare eller representanter ska besöka. Här ska de i god tid innan loppet hämta ut sina vojlockar och nummerbrickor, som efter loppet ska lämnas tillbaka. 

Malin lägger fram några högar med travprogram samtidigt som hon sätter på sig tre olika hörlurar.

– I ena örat har jag kontakt med veterinären, Travarhälsan och ban- och startpersonalen. I det andra har jag kontakt med måldomartornet. Jag har också kontakt med aktiva inom sporten. Vi har även telefoner och mickar där vi kan ropa ut då det är dags för defilering, berättar Malin och fortsätter:

– Det är som att vara en liten spindel i ett stort nät men det är så himla kul! 

I inskrivningen ges information till de som har hästar som ska träffa Travarhälsan eller om det ska göras en provtagning eller identifiering. Banveterinären Anders Karlsson kommer in för att gå igenom kvällens programändringar med Malin. Tillsammans checkar de av om det finns strykningar eller annat som ska rapporteras till ATG.

undefined
Moa Säll jobbar med identifiering av tävlingshästarna. Här gör hon en ID-koll med en chipmätare på Amalia Larssons häst Lill Alfred.

Amalia Larsson har inte startat sin häst Lill Alfred på ett år. Han ska därför in på identifiering i provtagningsstallet, där Moa Säll och Emilia Eriksson jobbar.

Moa berättar att de flesta äldre hästar har en frysmärkning på halsen. Yngre hästar har ett chip och med en chipmätare kontrollerar vi att det stämmer. 

Under en tävlingsdag tas minst två dopingprov som måldomaren slumpmässigt valt ut.

– Vi tar urin- och ibland blodprover. Vid blodprover är assisterande veterinär med och ser till att det går rätt till väga, förklarar Moa.

undefined
Ekipagekontrollanten Anna Lindmark och banveterinären Anders Karlsson i defileringsvolten. Där kontrollerar de att utrustningen är godkänd, att hästarna ser friska ut och att de defilerar i rätt nummerordning.

I ett av tävlingsstallen finns Anna Lindmark, ekipagekontrollant från Travarhälsan. Hon kontrollerar hästpass, vaccinering och att häst och utrustning är i bra tävlingsskick. Inför varje lopp finns hon och banveterinären Anders Karlsson vid defileringsvolten, där de kontrollerar att hästarna ser friska ut, utrustning och att de defilerar i rätt nummerordning innan de ska ut på tävlingsbanan. 

– Det är viktigt att utrustningen är säker både för häst och kusk. Den måste vara godkänd i Sverige, förklarar Anna.

Banpersonalen börjar göra sig redo och i bandomartornet sitter bandomarnämnden. Deras uppgifter är bland annat att hålla koll på galopper och diskvalificeringar.

— Fem minuter till defilering i lopp ett, ropar Malin ut över stallbacken. 

I måldomartornet sitter måldomaren Ulf Albertsson tillsammans med måldomarnämndens ledamöter Sören Agnemo, Viktoria Jansson, och Åsa Brännström. Måldomarnämnden är det högsta beslutande organ under tävlingsmomentet. Det blir klart för start och alla fokuserar på sin uppgift.

– Vår viktigaste uppgift är spelsäkerheten. Att ordningsföljden i mål blir rätt och att rapportera till ATG. Vi tittar på företeelser i loppet och att kuskarna följer travsportens reglemente. Vi ser också till hästarnas väl och ve. Det är viktigt att allt går schysst till, säger Sören Agnemo och går igenom loppet på TV-skärmen tillsammans med måldomaren och de övriga i måldomarnämnden.

undefined
I måldomartornet på Skellefteåtravet. Från vänster: Sören Agnemo, Anders Karlsson, Åsa Brännström, Ulf Albertsson, Viktoria Jansson, Rigmor Berglund och Maria Johansson.
FAKTA SKELLEFTEÅTRAVET

Skellefteåtravet är en travbana i Skellefteå som invigdes 1952.

Banan mäter 1000 meter runt om.

Upploppet är ett av landets kortaste och mäter 175 meter.

Banbredden på ovalen uppgår till 21,0 meter vid starten på publiksidan (2 140 meter).

 Även vid starten på bortre långsidan (1 640 meter) mäter banbredden 21,0 meter. 

Till minne av den legendariske kallblodstravaren Steggbest, som dog 30 år gammal 1977, så finns en minnessten framför måldomartornet på travbanan i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!