Videon är inte längre tillgänglig
Polar Classic Rally är en för året ny tävling med äldre bilar, byggda fram till 1981, där bara delar från respektive årsmodell tillåts.
Det är därför Curt Jonsson från Sikfors tillbringar alla lediga timmar hemma i garaget just nu.
En Volvo 142:a från 1972 håller på att genomgå en totalrenovering.
Det krävs ett minutiöst arbete för att hitta och ersätta de delar som funkar för ett vanligt rally men inte i Polar Classic.
- Jag har anvisningar på flera hundra sidor som ska följas, ingenting får lämnas åt slumpen, säger Curt och visar upp den tjocka pärmen med det internationella regelverket.
Full stöttning
Innan bilen blir godkänd för tävlingen ska den besiktas av en speciell tekniker som kommer till Sikfors.
- Det är inte helt enkelt. Jag har hållit på så länge att jag tror jag kan allt, men jag har skickat minst 75 mejl till arrangören för rådgivning och det är inte alltid vi är överens, säger han och skrattar.
Det var storebror Anders som peppade Curt att ställa upp i rallyt.
- Han stöttar mig fullständigt och hjälper till med allt från att fixa skruvar till sponsorer.
Lars-Erik Henriksson, som byggt motorn, och Lasse Nilsson, som ska vara kartläsare, är de övriga i teamet bakom satsningen.
Varför gör ni det här?
- Jag började köra rally 1974 och har alltid haft en dröm om att göra nåt extra speciellt innan det är för sent. Och det här känns som ett stort och roligt projekt.
Men det är varken en billig eller enkel resa innan man ens har kommit till start.
- Jag är livrädd att hanteringen av allt pappersjobb ska dra ut på tiden innan alla tillstånd är klara. Allt ska ju ner till de höga herrarna i Paris innan de godkänner starten, förklarar Curt.
Har du aldrig ångrat att du anmälde dig?
- Nejdå, jag är född tjurig. Det ska gå och det ska vara rätt till slut.
TIll banketten.
Rallyt startar i Uppsala 26 juni och målgången sker i Arjeplog 30 juni. Det blir totalt 130 mil varav 25 mil är fördelade över 23 specialsträckor.
I Jonssons klass deltar 27 bilar.
Vilken målsättning har du?
- Banketten i Arjeplog, säger Curt och ler förtjust.
Med det menar han att han i första hand tänker fullfölja hela loppet.
- Ja, det är så mycket som kan hända på en sån lång sträcka och man vill ju absolut ta sig hela vägen i mål.
Så taktiken blir...?
- Att känna sig för från början. Det gäller att anpassa farten inte bara efter raksträckor och kurvor utan efter vägarnas skick.
Uppskrämd B20
Bilen får alltså bara ha originaldelar enligt rallyreglementet, och det ska vara efter exakt årsmodell också. Det går inte att sätta på backspeglar från en 73:a på Jonssons 72:a.
Ett undantag dock. Motorn får trimmas.
Den klassiska B20-snurran under huven har skrämts upp från originalets 82 till ungefär 170.
Håller den hela vägen?
- Det tror jag. Men man är alltid orolig över att det maskinella ska gå sönder. Det kan ju även bli punkteringar och andra saker. Just nu känns dock det svåraste att anpassa sig till den korta växelspaken som kom just i 72:ans Volvo. Jag var ju tvungen byta ut den klassiska långspaken som jag gillade och har haft i många bilar.
När började ditt rallyintresse?
- Pappa skjutsade runt oss på tävlingar då vi var små. Men sedan kom intresset smygande, egentligen är jag mellanstadielärare i grunden så vad gäller bilar och mekande är jag självlärd.
I mars påbörjades projektet och sedan dess har Curt i princip bott i garaget under sin lediga tid. Men i torsdags hoppade han över mekandet för första gången.
- Jag och min fru Solveig hade bröllopsdag. Då fick bilen stå och för oss blev det bastu och mys istället.
- Att han valde bort bilen då? Fattas bara annat, säger Solveig och skrattar.