Piteåbornas riskfyllda äventyr – korsar Atlanten

Sex Piteåbor har satt segel mot ett äventyr de sent lär glömma. Ombord på båten S/y Sandvita håller de på att korsa Atlanten – i en tävling som lär ta totalt 17 eller 18 dygn att genomföra. "Helt klart kan saker hända", säger Daniel Sällström i besättningen.

Åtta personer, varav sex från eller bosatta i Piteå, seglar S/y Sandvita över Atlanten. "En kul grej och en utmaning", säger Daniel Sällström längst uppe till vänster i bild.

Åtta personer, varav sex från eller bosatta i Piteå, seglar S/y Sandvita över Atlanten. "En kul grej och en utmaning", säger Daniel Sällström längst uppe till vänster i bild.

Foto: Privat

Segling2023-11-27 14:30

Tävlingen ARC (Atlantic Rally for Cruisers) är ett måste för många kappseglare och brukar locka 150-200 båtar varje år. 

Många hemma i tv-soffan har kanske en ungefär bild vad det handlar om. "Över Atlanten" finns nämligen en realityserie som heter där svenska kändisar gör ungefär samma resa. 

– Jag har inte så bra koll men har sett det någon gång. Det lär vara ett tacksamt tv-program att göra eftersom att det alltid händer grejer när man seglar så här långt, säger Daniel Sällström och fortsätter: 

– Det kan vara rädsla hos en del, eller att någon blir sjösjuk och spyr över relingen. Då är man den man är och det är svårt att skådespela eller göra sig till, så kändisarnas personligheter kommer fram på ett sätt som man kanske inte får se annars. 

undefined
S/y Sandvita är 48 fot (cirka 14,6 meter lång) och har tidigare seglat jorden runt.

Men en stor skillnad i ARC, där det alltså inte handlar om reality-tv utan är tävling på riktigt, är såklart att deltagarna har betydligt mer erfarenhet av att segla. 

– Jag har kappseglat hela livet med olika båtar, men har aldrig varit med på den här tävlingen och har aldrig seglat över Atlanten förut, så detta känns som en kul grej och en utmaning, säger Daniel Sällström. 

Han är en av åtta besättningsmän ombord på S/y Sandvita varav sex bor i eller härstammar från Piteå. Ove Lundmark, Benny Bogren, Nils-Johan Larsson, Tomas Nilsson och ägaren Lars Hedman är de andra. 

Båten är av modell First 47.7 och är lite avrundat alltså 48 fot (cirka 14,6 meter) lång. 

– Det är en bra båt, både rent seglingsmässigt men även för att vistas i en lite längre tid. Lars har tidigare seglat med den jorden runt och den är i bra skick och väl underhållen. Det är superviktigt att grejerna håller när man färdas så här långt på öppet hav. Det är inte kul om något går sönder. Då är det svårt att repa. 

Ja, att segla över Atlanten är förstås inte utan risker. Ifjol fick till exempel S/y Sandvita undsätta en annan svensk båt i sjönöd. 

– Jag var inte med då och kan inte hela den historien, men helt klart kan saker hända och har hänt i samband med den här tävlingen, säger Daniel Sällström men förklarar att tävlingsorganisationen (ARC) har läkare på radio man kan få stöttning av. 

– Sen kan det vara svårt att få ut en helikopter mitt ute på havet, så där handlar det mer om att få hjälp av någon annan båt eller kanske ett handelsfartyg som kan finnas i närheten. Såklart kommer båtarna att hjälpas åt med att försöka lösa situationer om någonting inträffar.

undefined
Så här såg det ut när Piteågänget förberedde båten inför avfärden. "Det är superviktigt att grejerna håller när man färdas så här långt på öppet hav", konstaterar Daniel Sällström.

S/y Sandvita har alltså seglat i ARC förut, men ur den nuvarande besättningen har bara Lars Hedman och Ove Lundmark deltagit tidigare. Ifjol slutade Piteåbåten på en fin fjärdeplats bland 17 ekipage i sin klass. 

Får se hur det går i årets upplaga av tävlingen. Förra helgen gick segelbåtarna av stapeln i Las Palmas på Kanarieöarna och av tidigare år att döma borde de vara i mål i Saint Lucia i Karibien runt den 5-6 december. 

Det innebär alltså totalt 17-18 dygn i båten som ska färdas i ungefär 2700 sjömil (500 mil). 

– Klart man alltid vill prestera när man tävlar, men en sån här gång får man naturligtvis väga riskerna så att man inte ställer till det och något går sönder, säger Daniel Sällström. 

– Vi ska göra det på en rimlig nivå och såklart är det en avvägning beroende på hur förhållandena ser ut, men nog siktar vi ju att på att segla så fort vi kan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!