Sandberg: Piteås klubbar ger en ljus vinter

En orädd lillasyster. En storasyster som fortfarande är äldst. Ett koppel andra skidskyttar och skidåkare med möjlighet till pallplatser. Den här vintersäsongen lovade mycket inför säsongsstarten. Nu lovar den ännu mer.

1 december 2019 18:47

Kylan kopplat sitt grepp. Mörkret har sänkt sig. Men ljuset skiner över skidor, stavar och gevär i södra Norrbotten.

Inget OS.

Inget VM i skidor.

Dags att sluta deppa. Den här vintern har alla förutsättningar att leverera på ett alldeles fantastiskt sätt.

Hanna, Anna, Elvira, Johan, Charlotte, Jonna, Björn, Johan, Emma, Martin, Jesper, Peppe och...ja vem tusan har jag glömt nu? Struntsamma. Det spelar mindre roll för oavsett är det namnen från Piteås klubbar som kommer dominera i vinter.

När svenskarna gått i idé och kurat ihop sig framför Vinterstudion är det Piteås åkare som kommer skänka värmande stunder. Piteå som i "Elit" och "Skidskytte".

Innan Strömsundskanalens istäcke har släppt kommer inte bara en, två eller tre åkare ha stått på pallen, en, två eller tre gånger. Här snackar vi en historiskt bra bredd.

 

Hanna Öberg. Seger när världscupen avslutades i våras. Vinst direkt när den inleddes. Två bommar från en ny fullträff i fortsättningen. En alldeles perfekt start i landet lagom. Hanna Öberg är och ska inte vara som bäst just nu. Den totala skärpan och fokuseringen slås på när det gäller som mest. Farten kan och kommer att skruvas upp senare i världscupen och framförallt i VM. 

När Hanna Öberg kom åtta i sin världscupdebut 2016 var hon formtoppad för att prestera extra bra just då.

Möjligtvis gäller samma för Elvira Öberg.

I sak har det ingen betydelse.

Lillasyster har redan förutsättningarna att bli störst i framtiden. Det har varit känt i flera år. 

Elviras framgångar som junior är något större än Hannas.

Att börja med nio av tio träff i en debut på hemmaplan sänder signaler om ett inre lugn. Med ytterligare ett par års hård träning kan redan bra åktider lyfta mycket.

Men Öberg och Öberg är inte ensamma. Flera går sannolikt mot sina livs hittills bästa säsonger.

Ingela Andersson (okej Arvidsjaur– inte Piteå) har fått bättre fart under skidorna genom satsningen i Norge. Anna Magnusson kan hjälpa Sverige till pallen i VM-stafetten.

I längdåkningen kommer Jonna Sundling och Johan Häggström att sprinta sig till pallplatser. Björn Sandström och Emma Ribom är på väg att etablera sig i världscupen och Martin Bergström kommer säkert att få chansen där. 

Piteåklubbarna har tio aktiva i landslagen för skidåkning och skidskytte. Det blir en ljus vinter.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Sandberg