Tyra följer i systrarnas spår – gör debut i landslaget

Tyra Marklund, från Öjebyn, följer i storasystrarna Wilmas och Claras fotspår. Nästa vecka väntar debut i svenska hopplandslaget. "Det känns väldigt spännande och roligt", säger den snart 14-åriga ryttaren inför de nordisk-baltiska mästerskapen.

Tyra Marklund, Piteå Ridklubb, är uttagen i svenska hopplandslaget när de nordisk-baltiska mästerskapen avgörs i Danmark nästa vecka.

Tyra Marklund, Piteå Ridklubb, är uttagen i svenska hopplandslaget när de nordisk-baltiska mästerskapen avgörs i Danmark nästa vecka.

Foto: Andreas Elvstrand

Ridsport2024-06-18 07:30

Den svenska landslagstruppen som får åka till danska Hjallerup presenterades alldeles nyligen, men själv fick Tyra Marklund glädjebeskedet redan för ett tag sedan när hon och familjen skulle iväg på semesterresa. 

– Vi satt på Arlanda och skulle flyga när mamma fick ett samtal av landslagsledaren som sa att jag hade blivit uttagen och frågade om jag ville rida, berättar hon. 

Det ville den unga ryttaren, till vardags i Piteå Ridklubb, såklart mer än gärna. 

– Ja, landslaget har varit ett mål för mig med ridningen. Det känns väldigt spännande och roligt, fortsätter Tyra vars storasystrar Wilma och Clara sedan tidigare också representerat Sverige i olika internationella sammanhang. 

Tyras debut kommer alltså att ske i samband med de nordisk-baltiska mästerskapen den 26-30 juni. Hon är uttagen i kategorin "children" som inkluderar ryttare mellan 12 och 14 år. Själv fyller hon 14 i sommar och blir junior från och med nästa säsong. 

undefined
Tyra Marklund. (Arkivbild)

När Sporten når Tyra Marklund per telefon är det sent måndag kväll, ändå har hon precis tränat och befinner sig i stallet. Hon är noga med förberedelserna och nästa vecka hinner hon och hästen Benito fila på detaljerna ytterligare inför landslagsdebuten. 

– Vi åker på söndag och kommer att träna med Micke Schultz på måndag, hemma hos honom i Enköping, innan vi åker vidare, berättar Tyra.

Vilka förväntningar har du?

– Jag vill göra felfria rundor och ha kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!