Kort efter att Folkhälsomyndigheten presenterad förslaget till regeringen kom beskedet: Regeringen följer uppmaningen om begränsade sammankomster.

Beslutet betyder att ”sammankomster med mer än 500 personer inte får hållas”.

Fastställande innebär att bland annat helgens kvartsfinaler i Svenska cupen, det kommande SHL-slutspelet, det pågående slutspelet i hockeyallsvenskan och den alpina världscuptävlingen i Åre kommer att påverkas.

Fotbollsallsvenska Malmö FF, som möter AIK i Svenska cupen på söndag, har sedan tidigare stoppat biljettförsäljningen till matchen.

I pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att ”förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats.”

”Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet”, säger Johan Carlson, generaldirektör vidr Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet. (TT)

Här är de stora evenemang som var planerade i Sverige från och med nu och april månad ut.

+ 11–19/3 Ishockey, damer, SM-final: HV71-Luleå, i Jönköping och Luleå. Högsta fyra matcher kvar att spela.

+ 11/3–9/4 Ishockey, herrar, kval till SHL. Allsvenska finalen och slutspelsserien leder fram till direktkval till herrarnas högsta serie.

+ 12–14/3 Alpint, damer, världscupen, Åre. Det är tänkt att damerna ska köra parallellslalom, storslalom och slalom, vilket blir världscupavslutningen sedan finalen i Cortina d'Ampezzo i nästa vecka har ställts in.

+ 13–15/3 Freestyle, världscupen, Idre fjäll. Världscupen i puckelpist skulle avslutas med tävlingar för damer och herrar i Dalarna.

+ 14/3–2/5 SM-slutspelet i ishockey, herrar.

+ 14–15/3 Svenska cupen, herrar, kvartsfinal. Stormatcherna Hammarby–IFK Göteborg och Malmö FF–AIK skulle ha spelats i helgen.

+ 21/3 SM-finalerna i bandy, Uppsala. Damernas och herrarnas traditionsenliga finaler väntades locka 14 000 åskådare till Studenternas IP.

+ 23–29/3 SM-veckan, vinter, Luleå/Boden. Bland tävlingarna som är planerat att avgöras finns skid-SM.

+ 28/3 Fotboll, herrar, landskamp: Sverige–Ryssland, Solna. Viktig träningsmatch inför EM i sommar på Friends arena, med åtminstone 30 000 åskådare.

+ 29/3 Handboll, damer, EM-kval: Sverige–Tjeckien, Skövde. Damlandslaget i EM-kval i en arena som tar 2 500 åskådare.

+ 3–6/4 Swim Open, Stockholm. Sarah Sjöström och hennes medtävlare i årets största tävling på hemmaplan i Eriksdalsbadet.

+ 4/4 Allsvenskan och superettan är tänkt att ha premiär. Dagen innan är det premiär i damallsvenskan.

+ 14/4 Fotboll, damer, EM-kval: Sverige–Ungern, Göteborg. Viktig EM-kvalmatch för damlandslaget på Gamla Ullevi.

+ 15–18/4 Padel, Swedish Open, Stockholm. En stortävling i den nya popsporten padel på Kistamässan i norra Stockholm.

+ 16–18/4 Ishockey, herrar, landskamp: Sverige–Danmark, Ljungby och Halmstad. Två matcher för Tre Kronor som en del av uppladdningen inför ishockey-VM.

+ 19–25/4 Parasport, kälkhockey, EM, Östersund.

+ 22–24/4 Ishockey, herrar. landskamp: Sverige–Finland, Örnsköldsvik och Umeå. Ytterligare två träningsmatcher för Tre Kronor inför ishockey-VM.

+ 25/4 Innebandy, SM-finaler, Stockholm. Både herrar och damer finaler i Globen i Stockholm.

Dessutom är vi mitt i serieavgörandet och därefter slutspel i högsta ligorna för handboll, basket, innebandy och volleyboll.