Älvsbyförarens sköna revansch – vann efterlängtat guld

Ifjol tvingades han bryta en tävling och guldchansen gick upp i rök, men det här året kan Daniel Grubbström äntligen titulera sig distriktsmästare i rallycross. "Skönt att det höll hela vägen", säger Arvidsjaursonen som tävlar för Älvsbyns MS.

Daniel Grubbström, från Arvidsjaur men tävlandes för Älvsbyns MS, är DM-mästare i 2150-klassen. Bredvid honom står brorsan Fredrik som bistår som spotter och mekaniker.

Daniel Grubbström, från Arvidsjaur men tävlandes för Älvsbyns MS, är DM-mästare i 2150-klassen. Bredvid honom står brorsan Fredrik som bistår som spotter och mekaniker.

Foto: Privat & Andreas Elvstrand

Rallycross2024-09-30 17:34

Inför helgens säsongsavslutning i Lycksele hade Daniel Grubbström en ganska säker ledning i 2150-klassens DM-tabell. Ner till tvåan Andreas Lindqvist (Lycksele MK) skiljde nämligen 15 poäng, men i rallycross kan förstås allting hända. 

– I den här sporten behövs så lite för att man ska missa en semifinal eller tvingas bryta. Om något hade strulat hade det kanske blivit svårt att få med sig guldet, konstaterar Grubbström. 

Men när 35-åringen kvalade in till final kunde han pusta ut, för då fanns inte längre någon matematisk chans för konkurrenterna att kunna ta ikapp i totalen. Daniel Grubbström kunde därmed ta det lugnt i finalen, men körde ändå i mål som tvåa innan han firade DM-guldet. 

– Jättekul. Jag har haft ledningen från första tävlingen och har nästan väntat på att det kommer att vända, så det var skönt att det höll hela vägen, säger han. 

undefined
Daniel Grubbström har kvalat in till final i alla årets DM-deltävlingar. I mångt och mycket var det också hans höga lägstanivå som lade grunden till guldet. (Arkivbild)

Serien har i år bestått av fem deltävlingar där Grubbström blivit etta, tvåa, trea, femma och sexa. Då sex bilar gör upp i final vid varje tävling har han alltså kvalat in till final varje gång, vilket han också varit ensam förare i 2150-klassen om att lyckas med. 

Totalsegern var en skön revansch efter ifjol. Då knep han förvisso en bronspeng i DM, men hade läge att utmana om ädlare medaljer. 

– Då körde vi också alla finaler utom en deltävling där vi tvingades bryta redan på träning. Då blev det bara pannkaka av alltihop den tävlingen och om vi fått en bättre utveckling på säsongen hade vi kanske vunnit DM redan då, säger Daniel Grubbström och fortsätter: 

– Det här året var målet att grejerna fasen skulle funka varje tävling. Då skulle vi ha chansen i alla fall. I en trasig bil vinner man ju inga tävlingar eller mästerskap. 

Nils Lindmark från Vännäs vann sista tävlingen i Lycksele men hade inget med totalen att göra. Hemmaföraren Andreas Lindqvist, som alltså var Grubbströms största hot inför avslutningen, blev trea. 

Felix Johansson, en annan Älvsbyförare, låg fyra i sammandraget med bra häng på medaljerna, men eftersom att hans bil tog mycket stryk i den föregående deltävlingen i Piteå så kom han aldrig till start i Lycksele. 

undefined
Får vi se Daniel Grubbström fortsätta köra rallycross nästa år? Jodå! Men i vilka tävlingar återstår att se. (Arkivbild)

Nästa år kommer Daniel Grubbström alltså att ha en DM-titel att försvara, men om han verkligen kommer att göra någon ny satsning på serien återstår att se.

– Det är lite oklart vad vi kommer att köra nästa säsong. Någonting blir det, men vi får se vad, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!