Först ville Kalles krog sälja alkohol på LF Arena i samband med ishockeyns välgörenhetsmatcher för Tobias Forsberg. Sedan sökte Piteå IF tillstånd om att få servera alkohol på sina damallsvenska fotbollsmatcher. Båda nekades.
Piteå kommun har som policy att hålla isär alkohol från idrott och evenemang som främst riktar sig till ungdomar.
– Det är en riktlinje och ett politisk beslut som nämnden (Miljö- och tillsynsnämnden) fattat, men den grundar sig på en inställning som vi haft och jobbat efter länge i kommunen. På så sätt är det inget nytt, förklarar Helena Stenberg.
I grannkommunerna är det annorlunda. Där serveras alkohol vid ett stort antal matcher och evenemang varje år.
Varför ser det annorlunda ut i Piteå kommun?
– Jag tänker att alkohollagen handlar om att kontrollera och begränsa i den utsträckning som är möjlig. Vår inställning är att inte blanda ihop alkohol med evenemang som vänder sig till unga och ungdomar, säger Helena Stenberg och fortsätter:
– Personligen tycker jag inte att alkohol och idrott hör ihop alls, men lagen säger något annat. Om vissa villkor uppfylls får man naturligtvis servera alkohol, men i ett förstaläge tycker jag att det är en bra princip att inte blanda ungdomsverksamhet och alkoholservering.
Så sent som i vintras var Piteå kommun matchvärd i samband med en av Skellefteå AIK:s hemmamatcher där alkohol säljs.
Hur rimmar det med kommunens policy?
– Jag tycker inte att det har med varandra att göra. Då handlade det om marknadsföring och det är såklart skillnad på elitidrott och ungdomsidrott.
Men visst är Piteå IF:s fotbollsdamer ett elitlag, och klubben har enbart ansökt om att få servera alkohol i ett slutet VIP-tält för sponsorer. Och vad gäller uppvisningsmatcherna i ishockey hade Kalles krog för avsikt att låta överskottet gå till Tobias Forsbergs stiftelse.
Kan man tänka sig att det borde gå göra vissa undantag?
– Det är alltid en diskussion i varje ärende. Jag tycker att policyn ska vara grund och sedan är det upp till nämnden att göra bedömningen utifrån hur arrangemanget ser ut, och i den beslutande församlingen finns ju inte jag med, säger Helena Stenberg.
Stig Sjölund (V) är ordförande i Miljö- och tillsynsnämnden och står fast vid att policyn inte kan frångås.
– Det är viktigt att nämnden följer de riktlinjer som finns, annars hamnar vi "offside", säger han.
På onsdagen hade nämnden möte med PIF dam.
– De kommer att överklaga beslutet vilket de såklart har rätt att göra. Nu går det vidare till länsrätten.