I fjol hade Magdalena Pajala karriärens bästa säsong hittills. Hon etablerade sig på världscupen, tog sin första VC-pallplats och fick tävla på VM i Val di Fiemme.
Nu är OS i Sotji det stora målet och Pajala siktar på en ännu bättre säsong.
Därför har hon slängt in ett litet vapen i träningsprogrammet. Hon har nämligen simmat regelbundet under försäsongen.
– Jag tycker att det är ett bra komplement till överkroppsträningen. Jag har ju haft axelproblem tidigare och försöker variera min överkroppsträning så mycket som möjligt. Det minimerar ju risken att bli skadad, säger Pajala.
Hur är det att simma då?
– Jag tycker också att det är väldigt behagligt, lite som massage för kroppen. Efter ett simpass har jag känslan av att kroppen är balanserad. Man är ju tvungen att slappna av när man är i vattnet, annars sjunker man.
Bra för kroppen
Simträningen har betytt mycket under sommaren och hösten.
– Jag tror att det är väldigt bra för kroppen och så är det ju väldigt mycket fokus på andning. Det är som en liten form av meditation, säger Pajala som bland annat tagit hjälp av erfarna simmare som Mattias Hällgren och Tobias Marklund.
Den förre Piteåsimmaren Marklund, som under 90-talet vann hela 17 SM-guld i ryggsim samt ett VM-guld på 4x200 fritt (1994), hade även det svenska rekordet på 200 ryggsim under tio års tid. Han har framför allt sett till att Pajala tar sig fram genom vattnet på rätt sätt.
– Jag har mest hjälpt henne med teknikträningen. Motorn och de grejerna finns ju, det är mer små teknikbitar jag hjälpt till med, säger Marklund.
Hur har det sett ut då?
– Jodå, hon har gjort stora framsteg. Men det finns mycket kvar än, hon är ju skidåkare och inte simmare (skratt).
Är det samma typ av överkroppsmuskler man använder inom simning respektive längdskidåkning?
– Jo, det kan man säga. Det är jättelikt. Jag har åkt en hel del skidor själv och det är två sporter som passar jättebra ihop.
Tobias Marklund anser att simningen är ett väldigt bra komplement – oavsett vilken typ av idrott man håller på med.
– Jag tror att många idrotter skulle kunna ta hjälp av simningen, det är ju så skadehelande. Du väger tre kilo i vattnet liksom, har du lite småskador så kan du bygga mycket av din träning i vattnet.