Tusentals involverade – det här krävs för PSG

Piteå Summer Games är Sveriges tredje största fotbollsturnering bakom Gothia Cup och Eskilscupen. Här är siffrorna på vad som krävs för ett lyckat arrangemang.

Anna Bogren Dalberg är verksamhetschef för Piteå Summer Games. (Arkivbild)

Anna Bogren Dalberg är verksamhetschef för Piteå Summer Games. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-06-26 16:59

Årets upplaga är en återvändning till vanlig form efter tre pandemipräglade år. Förra året spelades cupen efter två års uppehåll, men då med betydligt färre lag än vanligt. I år är antalet tillbaka på vad som var normala nivåer innan pandemin, med 796 anmälda lag i skrivande stund.

– Jag skulle tro att det rör sig om 14 000-15 000 deltagare, säger Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef på Piteå Summer Games.

På spelschemat står 1979 matcher över de tre dagarna, som spelas på 63 planer från Norrfjärden i norr till Svedjan i söder. Till spelet finns 250 fotbollar, 120 elva- och niomannadomare samt 350 föreningsdomare för fem- och sjumannamatcherna. Boendesituationen för de lag som kommer långa vägar ser annorlunda ut beroende på hur tidigt ute man var.

– Allting i staden har varit fullbokat sedan i november och vi har över 100 skolor, sporthallar och dylikt som boenden. Strömbackaskolan är en av dem, och bara där ryms 64 lag. Så det blir många nycklar, skrattar Anna Bogren Dalberg.

Det är mellan 7 000 och 8 000 deltagare som ska bo på de lokaler som PSG har fixat. Förutom det har PSG plats för upp till 700 husvagnar, husbilar och tält. Med alla deltagare och publik inräknade tror verksamhetschefen att rör det sig om en dubblering av Piteås befolkning.

– Vi räknar med mellan 35-40 000 som är här för arrangemanget i någon form.

Det är större skillnad i könsfördelningen än tidigare år. 2017 var 37 procent av lagen som ställde upp i turneringen flicklag, men i år är det ungefär 35 procent.

– Jag vet inte om det här är pandemieffekten. Det man kan se är att pojklagen har en tendens att anmäla fler lag per ålderskull. Förhoppningen är att det ska bli högre.

För att få arrangemanget att fungera behövs personal på plats. Under helgen krävs 1 400 funktionärer, där huvuddelen har rekryterats från Piteås fotbollsföreningar: Piteå, Öjeby, Munksund/Skuthamn, Storfors, Svensbyn, Infjärden, FC Norrsken, Lillpite och Alterdalen. Men även lokala körer, bowlingklubbar och dylikt är med och hjälper till.

Det utlovas sol och värme under helgen, vilket kan medföra att många ungdomar blir glassugna mellan matcherna. Till evenemanget har kopiösa mängder glass, läsk och godis har köpts in till de kiosker runt staden.

– Jag har ingen aning egentligen, det är skitsvårt att beräkna hur mycket som krävs. Men vi har köpt in massor i förhoppning att det räcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!