Piteå IF:s huvudstyrelse erbjuder placering av den framtida fotbollshallen på Nordlundaområdet.
– Det är ett av fem-sex alternativ vi tittar på, berättar Jenny Axelsson, Kultur och Fritid.
– Någon gång i höst är vi nog eniga i frågan om var hallen placeras, säger Jenny samtidigt som hon får nickande bifall av Ove Bryggman, föreningarnas ordförande i hallfrågan.
Kommunen äger marken mellan Nordlunda och Statoilstationen.
Långtidsarrendatorn Piteå IF vill erbjuda området för nyetablering av lämplig affärsverksamhet.
Syftet är att kunna återinvestera i anläggningen och bygga nya omklädningsrum och samlingslokaler.
– Målet är att utveckla området för såväl sommar som vinterverksamhet, förklarar Tomas Nordberg, medlem i PIF:s huvudstyrelse.
Arbetsgrupp
Piteå Tidningen har tidigare berättat om den arbetsgrupp bestående av elever från Upplevelseproduktion och Mediedesign vid Luleå Universitet som arbetat med ”Visionen om Nordlunda”. Skisserna här intill visar vad de kommit fram till.
– Många tänkvärda saker och det är inget snack om saken att anläggningen idag är i stort behov av upprustning och utveckling. Faciliteterna på området är slitna. Byggnaderna har drabbats av återkommande vattenskador. Duschar och toaletter är undermåliga och taket är i dåligt skick, understryker Christer Olsson.
Räcker inte
– Det är uselt att en förening av Piteå IF:s storlek inte haft möjlighet att bedriva ungdomsträningar på vettiga planer när vi är inne i juli månad. Att en förening med 500-600 spelare och 100 ledare mestadels varit hänvisade till grusplaner under våren är inte bra, menar Ove Bryggman.
– Fotbollshallen kommer förstås att innebära bättre träningsmöjligheter och hög nyttjandegrad, men det räcker inte. Vi behöver betydligt fler konstgräsplaner för elva, nio och femmannaspel.
En jämförelse med andra orter och delar av länet ger vid hand att Piteås drygt 30 lag på senior och juniorsidan tillsammans förfogar över två fullstora elvamannaplaner. Luleås 27 lag delar på 10 planer, Bodens 14 på 4, Övre östra länsdelen på 6, Malmfältens 10 lag på 3 och sydvästra delens 7 lag på 3 konstgräsplaner.
Koefficienten för Piteå blir alltså 15 medan de som är näst sämst i klassen hamnar på 3,3.
– En enorm skillnad, konstaterar Bryggman.
Piteå IF:s företrädare hoppas att ”Vision Nordlunda” innebär att det lättas på plantrycket. Vilka som är intresserade av en etablering på området vill dock inte Christer Olsson och Tomas Nordberg avslöja.
Hoppas på Nordlunda
– Nej, tyvärr. Det kan vi inte i dagsläget. Inga avtal är underskrivna än så länge och vi är öppna för etableringsförslag i området som med stor sannolikhet blir attraktivt framöver. Vi hoppas förstås att fotbollshallen hamnar på Nordlunda, men oavsett vilket jobbar vi vidare med att utveckla området, kommenterar Tomas Nordberg.
Fotbollshall eller ej. Nordlunda blir annorlunda framöver!