Spelarna kan inte leva på inkomsten

Nära hälften av kvinnorna som spelar fotboll i allsvenskan kan inte leva på sin inkomst från fotbollen. Åtta av tio tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden. "Det är dags att fotbollens nyckelaktörer tar ansvar kvinnliga fotbollsspelares arbetsvillkor", säger Unionens ordförande Martin Linder.

Åtta av tio damallsvenska spelare tjänar under 20 000 kronor per månad. Just spelarna på den här bilden behöver inte ha något med undersökningen att göra.

Åtta av tio damallsvenska spelare tjänar under 20 000 kronor per månad. Just spelarna på den här bilden behöver inte ha något med undersökningen att göra.

Foto: Pär Bäckström/TT

PITEÅ2019-05-14 09:51

Kvinnor som spelar fotboll på elitnivå i Sverige tjänar betydligt mycket mindre än sina manliga kollegor. I en ny rapport om löner och villkor inom svensk fotboll från fackförbundet Unionen svarar nära hälften av de tillfrågade kvinnorna att de inte kan leva på sin inkomst från fotbollen.

I jämförelse uppgav endast en av tio män att de inte kan leva av sin samlade inkomst från fotbollen.

– Kvinnliga fotbollsspelare tvingas att jobba extra vid sidan om sin proffskarriär. Det är inte rimligt. Fotbollens nyckelaktörer måste ta ansvar för kvinnliga fotbollsspelares arbetsvillkor och jämställdheten inom elitfotbollen, säger Martin Linder.

Nio av tio manliga fotbollsspelare tjänar över 30 000 kronor per månad medan åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänar under 20 000 kronor.

Den vanligaste ersättningsnivån för kvinnor är mellan 5001-20 000 kronor omräknat till heltid.

– Det har varit förbjudet att lönediskriminera i snart 40 år. Sedan 1994 ska arbetsgivare göra lönekartläggningar för att upptäcka och rätta till osakliga löneskillnader. Det gäller även fotbollen, säger Martin Linder.

Unionen organiserar anställda idrottsutövare och kanslipersonal inom idrotten.

– Unionens ambition är att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, och därmed också inom idrotten och inom elitfotbollen, säger Martin Linder.

I kartläggningen av lönerna svarade 76 damspelare och 59 herrspelare i landslaget och allsvenskan som är medlemmar i Unionen eller Spelarföreningen på frågor om jämställdhet. Undersökningen genomfördes 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!