I förra veckan sprutades konstsnö på Lindbäcksstadion så där finns nu preppade längdspår över 1,5 kilometer.
Men en lika lång slinga har redan funnits i Skellefteå sedan oktober. Därför har Sofia Henriksson, Lisa Ingesson och Eric Granström – de enda åkarna i Piteå Elit som också bor i Piteå – pendlat över länsgränsen för att träna.
– Det har vi fått göra eftersom vi inte haft spår i Piteå. Här har bara funnits en 300 meter platt sträng, så vi har fått åka till Skellefteå för att träna inför tävlingarna som nu dragit igång, berättar Henriksson.
Inför den här säsongen har försök gjorts att spara snö på Lindbäcksstadion. Man fick ihop till de första 300 meterna som anlades på arenan.
Nu finns alltså 1,5 kilometer att åka på. Bättre sent än aldrig, men ändå ovärdigt sent för en framstående skidstad som Piteå, tycker Sofia Henriksson.
– Vi har kanske Sveriges bästa klubbar i både längd och skidskytte, men det är inte så många av åkarna som kommer hem och tränar. Det beror på att det funkar för dåligt och att möjligheterna är begränsade.
Längdspåren underhålls av några eldsjälar i Piteå skidallians, men Henriksson vill tydligt betona att ingen skugga faller på dem.
– De är ett gäng, framför allt pensionärer, som jobbar ideellt. De röjer spåren, pistar och såna bitar. De har begränsade medel men gör ändå sitt bästa. Det har jag stor respekt för och är väldigt tacksam över, säger hon.
Kritiken riktar hon snarare mot Piteå kommun som inte backar upp alliansen mer.
– Tidigare har känslan varit att de strävat efter att vi åkare ska flytta hem, men då är det märkligt att det inte läggs mer resurser för att man ska kunna bo här och verka i sin satsning.
Sofia Henriksson är alltså en av bara tre åkare i Piteå Elit som bor på hemmaplan. Det är tre år sedan hon flyttade hem från Östersund och sedan dess har hon märkt bristerna på Lindbäcksstadion allt eftersom.
– När vi på senhösten önskade få rullskidbanan sopad en extra gång på grund av löv och skräp som hade fallit ville kommunen inte stå för det. Det är många grejer som varit senaste åren, säger hon och fortsätter:
– Innan jag flyttade hem trodde jag inte att det skulle vara så här dåligt. Jag trivs i Piteå som är en fin stad och med ett stort skidintresse, så det är tråkigt att kommunen inte tar vara på det och bidrar mer för att det ska vara bra.
Jenny Axelsson är avdelningschef för Fritid på Piteå kommun. PT har sökt henne ett par dagar. På fredagen svarar hon att hon har möten och inte kan prata. Istället skickar hon ett mejl.
"Utifrån vädrets förutsättningar har vi svårt att förstå kritiken av skidspåren på Lindbäcksstadion. Lindbäcksstadion är en kommunal anläggning som är till för alla målgrupper", skriver Axelsson.
Enligt henne öppnade ett längdspår på 650 meter den 30 oktober.
"Det var första året vi sparade snö och utfallet blev lite sämre än förväntat. Vi anpassade utläggningen av snön utifrån rådande väderförhållande, vi hade hoppats att vi skulle få till en lite längre slinga men tyvärr räckte inte snön. Spåret har kunnat hållas öppet i princip alla dagar förutom ett par dagar på grund av regn och milt väder".
Jenny Axelsson skriver att Piteå allians som har driften bär huvudansvaret för spåren.
"Vad gäller konstsnöproduktion är det en krävande uppgift där Piteå kommun har löpande dialog med skidalliansen för att balansera kostnader och arbetsinsats. Konstsnöproduktionen bygger dock på att skidalliansen bistår med ideella krafter".