För varje ungdomsaktivitet en idrottsförening har utgår ett bidrag som heter lokalt aktivitetsstöd (LOK). Det gäller från 7 år upp till 25 år.
– I det här fallet räknas man som ungdom upp till 25 år, så det utgår bidrag även till de som till exempel spelar i ett seniorlag, berättar Riitta Hovinen, enhetschef fritid på Piteå Kommun.
För funktionsnedsatta deltagare finns ingen övre åldersgräns. Varje aktivitet, till exempel tävling, träning eller match, måste pågå i minst 60 minuter för att LOK ska utgå.
Piteå Kommun betalar 28 kr i grundbidrag för varje aktivitet, sedan tillkommer 3 kr per deltagare, upp till max 30 barn och två ledare. Det innebär som mest 124 kr till föreningen.
Staten betalar också ut bidrag för idrottsaktiviteter. Där är det 21 kr i grundbidrag och dessutom 7 kr per deltagare upp till 25 år. Även 5 kr per ledare som är högst 25 år.
Många siffror att hålla reda på – men i slutändan betyder det att som mest kan en förening få ungefär 360 kr i bidrag per aktivitet – mycket viktiga pengar för att få verksamheten att gå runt för många.
Piteå Kommun betalade ut totalt 1 438 000 kr i LOK för 2019. Aktivitetsnivån i en kommun, baserat på LOK, ger dessutom en god indikation på idrotten i respektive kommun.
Det finns ytterligare bidrag som Piteås idrottsföreningar får ta del av från kommunen.
Det största är driftbidrag till föreningsägda anläggningar, 3 972 000 kr.
Dessutom tillkommer:
Investeringsbidrag 1 028 000 kr.
Hyresbidrag 272 000 kr.
Lönebidrag 383 000 kr.
– Om man räknar ihop alla dessa bidrag som går till föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet blir det totalt cirka 7,1 miljoner kronor, berättar Riitta Hovinen.
Men det stannar inte där.
– Det som tillkommer där utöver är ridhuset. Det är kommunen som äger fastigheten och föreningen som står för driftkostnaden. Handikappridning tillkommer också, så allt inräknat slutar summan på ungefär 8,5 miljoner kronor under 2019, förklarar Hovinen.
Hur påverkas då LOK-stödet under pågående coronapandemi?
Förhoppningsvis inte alls.
Riksidrottsförbundet skriver: "Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Ambitionen är att det inte ska göra skillnad om föreningen beslutat att göra uppehåll i verksamheten eller har möjlighet att fortsätta".
RF ska återkomma med en kompensationsplan för det.