Rönnqvists fantastiska tränarresa

Den första augusti 2005 skrinnade Jonas Rönnqvist ut i rollen som tränare för första gången. Platsen var LF Arena i Piteå. Tillsammans med Tomas "Bulan" Berglund hade Jonas tackat ja till tränarjobbet i Piteå Hockey. Grabbarna kastade sig direkt från en framgångsrik aktiv spelarkarriär till kallet som tränare.

Roger Åkerström, Jonas Rönnqvist och Tomas Berglund.har mot alla odds tagit Luleå ända fram till semifina i hockeyns slutspel.

Roger Åkerström, Jonas Rönnqvist och Tomas Berglund.har mot alla odds tagit Luleå ända fram till semifina i hockeyns slutspel.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2011-03-24 02:42

- Ledarskap har alltid intresserat mig. Vi har också en spelidé som vi tror hårt på, berättade Rönnqvist innan det var dags för fotografering på isen och på LF:s läktare den där varma sommarkvällen 2005.

Många gamla rutinerade hockeyrävar, inte minst tränare, var tveksamma till spelidén som i första hand byggde på mycket skridskoåkning, snabba fötter och inte minst att befinna sig i rätt position på rinken.

- Vi har byggt mycket av spelet kring de bitar vi själva hatade att möta på isen, sa "Bulan".

- Är det någon i femman som inte gör exakt rätt brister hela tanken med systemet, förklarade Rönnqvist.

Hög intensitet
Konsekvensen fanns där hela tiden. Träning efter träning. Match efter match. Korta pass med alltid lika hög intensitet.

Piteå sopade i stort sett rent i division I och Allettan två år i följd. Två vårar i följd åkte dock klubben dit med något enstaka mål och någon enstaka poäng i kvalserien till allsvenskan.

Belackarna, främst de som trodde att burskyddets tid aldrig skulle vara förbi, hävdade att den där spelidén som Rönnqvist och "Bulan" hade inte skulle gå att genomföra i allsvenskan, än mindre i elitserien, höjde rösterna efter kvalmissarna.

Trots att det stod klart att merparten av spelarna tog stora kliv i karriären under de tidigare Luleåstjärnornas piska.

Leo Lekland
Två säsonger fick vara nog ansåg Piteå Hockey som sökte vitryssen Igor Matushkins tjänster. "Bulan" Berglund fortsatte i Luleå Hockeys J20-lag tillsammans med tidigare elitspelaren Petter Nilsson medan Jonas Rönnqvist startade företaget Leo Lekland med polaren Joakim Gunler, före detta spelare i Luleå, Piteå, Boden, Skellefteå och Hammarby.

Rönnqvist och Berglunds hockey hade visserligen uppmärksammats lite runt om i landet, men anbuden uteblev. Något som i sig berättar mer om de svenska klubbarnas scoutingverksamhet än om Jonas Rönnqvist som tränare och ledare.

Hösten 2007 besökte Rönnqvist en elitseriematch i Coop Arena mellan Luleå Hockey och HV71.

- Det var kusligt tyst i hallen. Nästan begravningsstämning. HV 71 gled mestadels omkring. Kan inte begripa hur man kan acceptera ett sådant uppträdande som tränare. Spelare som tjänar stora pengar och knappt bryr sig om att ta i, konstaterade Rönnqvist som inte släppt det där med tränarbiten halvåret efter skilsmässan med Piteå Hockey.

- Det är många saker jag inte kan, men träna ett hockeylag kan jag. Jag skulle ta vilket lag som helst bara för att bevisa det för andra, sa Rönken när vi var och kollade matchen Luleå-Djurgården ett par månader senare.

Och anbuden skulle komma. Först från Hammarby som kämpade för att överleva i allsvenskans bottenträsk.

- Det var några sportsliga krav de inte kunde uppfylla. Därför tackade vi nej, berättade Jonas då.

Houdininummer
Samma vår, 2008, låg Luleå riktigt pyrt till i elitserien. Starka krafter inom klubben körde över tävlingskommittén och bestämde att Rönnqvist och "Bulan" Berglund skulle stå i båset ifall laget skulle tvingas kvala sig kvar.

Nu blev det inte så. Luleå svarade för ett Houdininummer och vann de två sista matcherna. Linköpings avgörande mål mot Mora i sudden-death i sista omgången innebar att Luleå slapp kvala. Och att dåvarande tränarna Roger Rönnberg och Roger Kyrö fick behålla jobbet.

Sommaren 2008 hörde allsvenska Almtuna av sig. Klubben hade förlorat flera av sina toppspelare, bland dem stjärnbacken Marcus Ragnarsson. Jonas Rönnqvist tog över efter Leif Boork och laget tippades unisont bli särklassig jumbo i allsvenskan.

Ett begrepp
Den tippade jumbon skulle dock komma att släppa minst skott mot sig av alla i allsvenskan och en sensationell play off-plats till elitserien var ett faktum. Där åkte laget förvisso ut efter sudden-death mot Växjö, men ex-proffset, landslagsmannen och Luleåstjärnan hade på allvar fått sitt tränargenombrott som egentligen borde ha kommit ett par år tidigare.

Almtunas succé gav förstås eko som elitklubbarna snappade upp. Någon försökte plocka loss honom redan efter första säsongen i Almtuna, men Rönnqvist valde att fullfölja sitt kontrakt.

Andra säsongen i Almtuna blev Rönnqvist-hockey ett begrepp och strax efter nyår ifjol haglade elitserieanbuden över tränaren som tre år innan fått tack och adjö av Piteå.

- Jag kommenterar aldrig vilka jag förhandlat med, underströk Rönnqvist som inte viker en tum från den punkten.

- Jag gillar inte tränare som mitt under en säsong går ut och berättar vilken eller vilka klubbar de förhandlar med. Det är il-kollegialt, menade Jonas. Nog sagt!

Det är dock inget djärvt tips att Modo, Timrå, Linköping och Skellefteå alla var med i matchen kring namnteckningen innan han slutligen valde det svåraste av svåra. Att bli kung i sin egen stad, Luleå.

Apropå tränare har Rönnqvists spelarkarriär kantats av flera olika.

- Många bra, men nuvarande Detroitcoachen Mike Babcoch har varit i en klass för sig.

Alldeles för lätta
Under hela våren, sommaren och halva hösten var Luleå Hockey kraftigt nederlagstippat inför elitseriestarten. De mest negativa av experter menade att truppen inte kunde räcka till något annat än en tolfteplats. Ofta fick Jonas Rönnqvist också höra att merparten av lagets spelare var alldeles för små och för lätta.

- Jag tar hellre en bra stor spelare än en bra liten spelare, men det är inte i storleken det sitter. Det är modet, spelförståelsen och skridskoåkningen, förklarade Rönnqvist när vi var med i ett P4 Radio Norrbotten-program i våras.

Sedan gnuggade han vidare tillsammans med Tomas "Bulan" Berglund, backcoachen Roger Åkerström och målvaktstränaren Daniel "Hento" Henriksson under deviserna "Man måste veta vad som krävs" och en spelare måste "begripa varför man vinner och varför man förlorar matcher". Självklara grejer kan tyckas, men den konsekventa gnuggningen i träningspassen och det här med att begripa varför man vinner och förlorar matcher tummas det aldrig på.

Belackarna har tystnat
Luleå toppade sensationellt hälften av omgångarna i grundserien. Till slut blev det en topp fyra-placering. Idag är klubben en av de fyra lag som kan vinna SM-guld. Rönnqvist själv har hur det än går där redan vunnit en titel. Under LG Hockey Games kunde Tre Kronor nyttja hans tjänster och skarpa hockeyögon kunde se stora stänk av Rönnqvist-hockeyn även där.

Belackarna i Piteå har tystnat för länge sedan. De som inte trodde på spelidén i Luleå likaså.

Idag viskas det om Rönnqvist i KHL och NHL. Men Luleåfansen kan nog känna sig lugna. Känner jag honom rätt är det guld med Luleå som är riktmärket närmaste två, tre åren.

FAKTA Jonas Rönnqvist

Född: 28/8 1973 i Nederkalix.

Klubbar som spelare: Kalix, Boden, Luleå, Anaheim (NHL), Cincinatti (AHL).

Klubbar som tränare: Piteå (2005-07), Almtuna (2008-10), Luleå (2010-?)

Antal elitseriematcher: 274.

Antal landskamper: 45.

Antal NHL-matcher: 38.

PT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om