Retroaktivt svar på tal av Pärson
Inte minst gäller det våra damer. Och framförallt Anja Pärson.
Många, framförallt ishockeyvänner, tyckte att hon fick förra årets bragdmedalj mer för lång och trogen tjänst än för sitt olympiska slalomguld. Det var inte svårt även för en skidjournalist att hålla med om den saken.
Men nu har Anja retroaktivt gett svar på tal.
För den som sitter med facit i hand hade det kanske varit bättre att belöna Tre Kronor för fjolårets dubbla mästerskap och Anja för årets (hittills) tre.
Speciellt med tanke på hur hon hanterat säsongen. Inte en enda seger på hela vintern - och sen en fullkomlig guldexplosion i Åres alpina backar. Visst vet vi att Anja brukar vara bäst när det gäller, men så här suveränt har ingen uppträtt i mästerskap sedan Janica Kostelic krossade allt motstånd vid OS 2002.
1978 blev Ingemar Stenmark och Björn Borg de första som fick Dagbladsmedaljen en andra gång. Det var då bestämmelserna om att man bara skulle kunna få bragdguldet vid ett tillfälle ändrades, vilket gick ut över Sven-Åke Lundbäck och hans femmilstriumf från Lahtis-VM.
Nu kanske det är dags att ge en ny Tärnabyåkare bragdguldet i repris.
Fortfarande har Kostelic vunnit mer än Anja Pärson i OS och VM. Hon har nio segrar mot Anjas åtta. Men svenskan har fler medaljer totalt (14 mot 11) och framstår allt mer som världens främsta kvinnliga utförsåkare genom tiderna.
På 30-talet, när konkurrensen var obefintlig, fanns det en tysk utförsdam vid namn Cristel Cranz som vann 14 guld och 2 silver. Jag har roat mig med att räkna poäng för de sex främsta genom tiderna i OS/VM enligt skalan 7-5-4-3-2-1. Där får tyskan 114 poäng, medan Anja kommer upp till 86 och trean Kostelic till 78. Som jämförelse nådde Pernilla Wiberg (med bland annat sex titlar) 67 poäng och Ingemar Stenmark 52.
Storhetstiden på 70- och 80-talen under Ingemar Stenmarks glansperiod var omöjlig att upprepa. Trodde de flesta när han hade lagt av. Men maken till VM i Åre har Sverige aldrig varit med om. Till och med gamle Patrik Järbyn levde upp och vann Sveriges första medalj i störtlopp genom tiderna.
Med tanke på att slalomgrenarna finns kvar på VM-programmet och värdnationen därmed har fler tänkbara guldkandidater, kan även den här veckan inramas av vacker lyster. Trots namn som Stenmark, Stig Strand, Jonas Nilsson och Bengt Fjällberg verkar Sverige återigen äga ett minst lika starkt lag i slalom. Och märkligast av allt är att en 21-åring från Tärnaby (Jens Byggmark) går i spetsen för utvecklingen.
Lite i skymundan inför det VM i längdåkning som snart stundar kom de svenska damernas stafettvinst i Davos för en vecka sedan. Men den var inte helt oväntad. Sverige har ett konkurrenskraftigt lag på gång när våra tongivande damer får vara friska. Lina Andersson anger tonen med frisk körning på startsträckan. Charlotte Kalla har satt en respektlös prägel på hela laget och med Britta Norgren på slutsträckan behöver inte svenskorna falla i farstun för någon.
Lina har dessutom börjat ta för sig även i distansloppen med ett par placeringar bland de tio främsta mot slutet. Men fortfarande är det i sprint Linas främsta individuella VM-möjligheter ligger, speciellt som sprinten i Sapporo den 22 februari avgörs med klassisk åkteknik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!