I genomgången finner vi stora likheter mellan föreningarnas policy, men också vissa olikheter. Vi upptäcker att samtliga klubbar poängterar vikten av att alla ungdomar ska utvecklas i föreningen. Men när det gäller vilken rätt varje enskild spelare har att delta skiljer det sig åt.
Nyborgs SK slår klart fast att "inga toppningar får förekomma av ungdomsspelare före 16 års ålder".
IFK Luleå har en policy som poängterar att laget och det sociala alltid är viktigare än resultatet till och med att spelarna är 16 år. Enligt policyn får det kortsiktiga arbetet aldrig styra. Därför ska alla barn tillåtas att spela lika mycket mellan 6-14 år. I vissa fall kan eventuellt närvarostatistiken på träningar tas i hänsyn, men då endast för att lära ut vikten av närvaro. Mellan 14-16 år har alla fortsatt rätt till en rättvis mängd matchning.
Åldersanpassad
Piteå IF har en policy som liksom IFK Luleå är anpassad efter ålder. Till och med 12 år ska alla som tränar regelbundet få lika mycket speltid och pröva på olika positioner. När spelarna är 13-14 år blir formuleringarna något mer luddiga. "Alla spelar om de tränat regelbundet och finns på laguppställningen". Vilket i praktiken inte innebär ett hinder från att ställa spelare utanför laget vid match.Däremot uttrycks det tydligt att alla spelare, ledare och föräldrar måste följa riktlinjerna.
När Nyborg, IFK Luleå och till stor del också Piteå IF klart ställer sig emot toppning inom ungdomsfotbollen är Storfors AIK inte lika bestämd i sin policy.