Det är bara att kolla vilka spelare som kommit fram sista 10 åren…
Som ungdomsfotbollen bedrivs nu inom piteorten kommer vi knappast att få fram ens en 18-19-årig div III-spelare i framtiden!
Efter ha bevistat cuper och delvis varit ledare inom ungdomsfotbollen i 6-7 år senaste åren är jag övertygad.
Många förändringar behöver ske.
Betydligt mer träning främst vintertid, förlängd säsong och mer långsiktigt tänkande ungdomsledare (bättre betala en kunnig, utomstående ledare en säsong än att fara på kostsam cup) är en början.
Och det krävs en fotbollshall ytterligare! För seniorerna…!
Nya Bergsvikshallen passar sig bäst som ungdomshall - den är för liten för seniorlagen.
I Umeå finns dessutom 11 plastgräsplaner, i Luleå 7-8 stycken….! Där har kommunerna insett värdet av plastgräsplanerna.
"Det är väl ingen ide att satsa inom fotbollen - när fick vi fram en allsvensk spelare senast ?", säger många.
Ja, ska vi ha den inställningen kan vi dra ner på fotbollsträningen en gång/vecka. Sen samlas vi och grillar korv, pratar dataspel och kickar boll ibland. Varför lägga ner tid på fotboll? Vi spelar seriematcherna bara och Summer Games. Sen några matcher i augusti, och så är det slut. Så är det numera.
Förödande för den som vill bli duktig inom sporten fotboll.
Bättre satsa på den seriösare hockeyn då. Där finns träningskulturen och satsningen sedan urminnes tider.
"Hur mycket skit det skrivs om hockeyn just nu, är den dubbelt så seriös än fotbollen ändå", sade en person som spelat på ortens högsta nivå i båda sporterna.
Nej, vi måste ändra på mycket - speciellt träningskulturen - inom fotbollen, och det måste ske förändringar redan i utbildningen i 10-årsåldern…
1) Träning vintertid - över föreningsgränserna - från 10 årsålder och uppåt är bästa lösningen och skulle ge goda resultat. Med vinterträning menas roliga teknik- och spelövningar. Men då måste det delas ut vettiga träningstider av Fotbollsalliansen/Kultur & Fritid!
Vågar de satsa på ungdomslagen före de oseriösa div IV-lagen?
2) Att vara bra och vilja träna mycket inom orten ses nästan som suspekt. Talangutvecklingen är minimal. De bästa får sällan spela tillsammans ens tillfälligt - för då blir det liv i föräldraleden. En del springer till och med till PT…! Som det är nu spelas det inte mer än två-tre passningar inom ungdomslagen och det märks också i seniorlagen. Passnings- och mottagningskvaliteen är bedrövlig där liksom spelförståelsen.Och det kommer från ungdomsåren. - de har ju inte behövt "utveckla" sånt där. Det är viktigt att även de begåvade och intresserade får rätt stöd och utveckling.
Att flytta upp - eller ner - en spelare till en åldersgrupp som passar hans kunskapsnivå är nästan förbjudet.
"Mitt lag blir sämre och kan inte vinna lika mycket och dessutom tar han platsen för någon annan i det äldre laget", tänker ledarna. Men ingen tänker på att individen ska kunna utvecklas.
Både inom fotbollen och hockeyn skulle det flyttas mer inom åldersgrupperna. Alla skulle tjäna på detta. Speciellt när de kommer in i puberteten. Det betyder inte att den lille duktige 14-årige spelaren (55 kg) egentligen är sämre än den fullt utvecklade (85 kg) som - just nu - vinner alla närkamper. Men den lille behöver få mer tid för att vårda boll/puck.
Det utvecklar, inte bara att slänga i väg den, som de ofta måste. För tempoökningen blir enorm på ett par år när en del kommer in i åldern 12-15 år.
Då blir den mindre en bättre spelare, om han får spela i lämplig omgivning, och om kanske två år är han den bättre av de två. I dessa fall krävs fingertoppskänsla av ledaren gentemot spelare och inte minst föräldrar.
3) När jag var nere på Umeå Fotbollsfestival i helgen var det tydligt hur mycket bättre Umeå- och lagen från Nordnorge var.
Förklaringen var förstås, vinterträning - och 11 plastgräsplaner. Plastgräsplanerna ökar även intresset för spontanfotbollen- bevis på detta finns i Storfors.
Är det inte läge för Piteå IF att ordna egen plastgräsplan från Summer Games-pengarna?
4) Nya regler för 7-mannafotbollen. Dra tillbaka motståndarlagen till en tredjedel av planen när målvakten har bollen, så att denna kan rulla/kasta ut bollen till medspelare som tvingas spela upp den.
Alla dessa utsparkar är närmast förödande för utvecklingen av fotbollen. När jag såg Examencupen sparkades 90 % av bollarna ut.
Rent fotbollsutbildande värdelöst. Utsparken stillar mest nerven hos nervösa föräldrar/ledare - men snacka om att pissa i egen byxa.
"Lär vi de sparka långt bara, är de i div. 7 resten av karriären, sade Skåne-ledaren till mig. I Skåne får vi inte sparka ut bollen eller slå ut den över sidlinje med vilja i 7-manna. Det handlar ju om i botten om att utveckla."
5. Sommarfotbollsskolorna - fem dagar - skulle ersättas. Har hört om skräckexempel på BIP-tester på 12-åringar, väntan på tillgängliga planer timvis m.m. När jag var ung fanns det sommaraktivitet på Kvarnvallen, alltid kl. 9-11, i PIFs regi.
På så sätt fick man 10 timmars lek med bollen utöver de vanliga träningarna och matcherna. 20-30 timmars fotbollsspel/veckan sommartid gav en hyfsad grund.
Med stöd från styrande i kommunen skulle det gå att återinföra.
Slutligen, TUMMEN NER till alla ledare som inte fyller på spelare UNDERIFRÅN när det saknas spelare.
För fotbollens bästa.