Premiärsuccé för Piteå Elit

Charlotte Kalla åkte ut i kvalet – men tre åkare från Piteå Elit tog sig till semifinal i fredagens världscuppremiär i sprint. Nyförvärvet Jonna Sundling tog silver!

Jonna Sundling, ny i Piteå Elit, gick till final i världscuppremiären.

Jonna Sundling, ny i Piteå Elit, gick till final i världscuppremiären.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2019-11-29 14:06

Charlotte Kalla slutade på en blygsam 35:e plats i kvalet och missade därmed kvartsfinalen. Även nya stjärnskottet Frida Karlsson åkte ut.

Tyvärr för svenskornas del var skidorna inte de bästa. Frida Karlsson:

– Det var inte alls bra. Det måste ha hänt något med vädret, för när jag startade prologen kände jag redan i första backen att jag inte hade någonting under skidorna som biter. Jag är förbannad, även om det inte syns. Det är frustrerande när materialet inte stämmer. Jag känner att jag har en pigg kropp men jag får inte ut något av det.

Men sex svenska åkare gick vidare till kvarten, bland andra Piteås nyförvärv Jonna Sundling och Emma Ribom.

TV-kommentatorerna Anders Blomquist och Jacob Hård dömde ut Jonna Sundling redan i början av kvartsfinalen, men ack så fel de hade. Sundling vann sin kvart och gick vidare till semi. Det gjorde även Emma Ribom, tvåa i sitt heat.

Sedan imponerade Sundling stort i semin – som hon vann före Stina Nilsson. Emma Ribom gick inte vidare men var nöjd ändå.

– Superhäftigt! Och vilket roligt sätt att få fira min födelsedag, sa Ribom som fyllde 22 år under fredagen.

– Jag har känt mig stark men att jag skulle kunna nå semifinal trodde jag inte, det är väldigt stort för mig, sa födelsedagsbarnet som blev tolva totalt.

I finalen fick Jonna Sundling ett svårt lopp, fick stopp i en kurva men lyckades jaga ikapp och tog sig ända fram till en silverplats till slut. Norges Maiken Caspersen Falla vann.

Piteåkaren Johan Häggström blev femma i kvalet och fortsatte att se stark ut i kvartsfinalen, gick vidare till semin som tvåa i sitt heat. I semifinalen slutade Johan Häggström trea, precis utanför finalen.

Häggström, sjua totalt, var givetvis nöjd ändå med premiären.

– Riktigt kul att vara med så långt. I semin försökte jag ta det lite lugnare för att vara kvar till avgörandet, det kändes bra men med en bättre ingång hade jag kanske kunnat ta mig vidare.

Bäste svensk blev Oskar Svensson, sexa och sist i finalen. Johannes Klaebo, Norge, vann.

Världscupen fortsätter i finska Ruka med tävlingar både lördag och söndag.

Piteås Johan Häggström gick till semifinal. Sjua totalt.
Piteås Johan Häggström gick till semifinal. Sjua totalt.
Karta: Ruka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!