Piteryttare vann dubbelt

Erika Viklund tog dubbla segrar i Majdressyren som avgjordes under söndagen. En tävling som kunde genomföras trots både vattenproblem och gräsbränder.

Erika Viklund vann dubbla klasser i Majdressyren.

Erika Viklund vann dubbla klasser i Majdressyren.

Foto: Erik Dahlberg

PITEÅ2019-05-19 22:00

Förutsättningarna för tävlingen har varit något oberäkneliga med tanke på maj månads häftiga väderomslag. Under helgen var det soligt och fint, något som ställde till det för arrangören Piteå ridklubb.

– Vi hade lite otur för vi har jättestora banor. Kommunen har borrat så vi har ett vattenhål, men vi har problem med vattentrycket här uppe. Jag insåg att det skulle behövas mer, så jag ringde brandkåren. Men då var det gräsbrand. Vi har klarat oss ganska bra, men vi skulle behöva en ny bevattningsanläggning, säger ryttaren och ridskolechefen Eva-Lena Wikander.

Erika Viklund, Piteå Rid och Körsällskap, fick segerjubla under både under lördag och söndag. För hennes del har värmen inte påverkat underlaget negativt.

– Det är lite tyngre underlag på dessa banor jämfört med standard. Men samtidigt passar det min häst ganska bra, han har ju energi så det räcker till och bli över. Det är ingen nackdel egentligen, men det tar på och han blir trött i kroppen. Men det är nyttigt med olika underlag, säger Erika Viklund.

Som anledningen till framgångarna lyfter hon framförallt fram samarbetet med hästen Grolsch. Paret segrande i klasserna Medelsvår B:1 och B:3.

– Det är personbästa. Han har varit ovanligt lugn och skötsam. Annars brukar han vara väldigt energisk och mycket att köra med. Jag har haft en fin känsla. Idag blev han lite trött och det blev en del onödiga missar, men det är jättekul, säger hon.

Tävlingen kunde välkomna cirka 80 ekipage till Grisberget. Något som dock har varit utmärkande för i år är att man valt att inte ha med de högsta klasserna. En åtgärd som det finns både för- och nackdelar med.

– För de högsta klasserna krävs 3 domare för varje ryttare. I år krävs bara en domare. Det finns inte så många domare i Norrbotten, vilket gör att vi i så fall behöver hyra in från södra Sverige, och då blir det höga kostnader, säger tävlingsledare Cicki Taver och fortsätter:

– Men vissa år brukar vi ha med de högsta klasserna, det är ju det som de unga tjejerna drömmer om, säger hon.

På tal om unga tjejer med drömmar. Annéa Stolt, 13 år var helgens yngsta deltagare. Hon var nöjd med dagen, och tror inte att åldern har så stor inverkan.

– Jag tror inte det spelar någon jättestor roll säger hon.

– Men det kanske är erfarenheten som är skillnaden, fyller mamma Emelie i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!