Piteås politiker berättar om deras syn på idrotten i Piteå

VAL 2006. Hur ser partierna i Piteås kommunfullmäktige på idrotten i Piteå? PT beslöt sig för att ta reda på saken genom några frågor till partiernas gruppledare.Frågorna som ställdes var:1) Vad är viktigast att satsa på bredd- eller toppidrott?2) Hur ser ni på Pitholmsprojektets och Multihallens vara eller icke vara?3) Ska föreningar kunna förlora aktivitetsstöd vid toppning?4) Hur ska kommunen sponsra idrotten?5) Vilka idrottsliga satsningar vurmar ert parti för?

Piteå2006-09-09 00:00
Erik Berg, Centerpartiet i Piteå

1) - Jag ser bredden som A och O. Det råder ingen tvekan om att alla ska få vara med på tåget. För framtiden och i förebyggande syfte är det bra om samhället kan samla upp ungdomar till olika aktiviteter.



2) - Vi är absolut positiva till travsatsningen. Vi ser det också som en möjlighet att få Piteå Ridklubb dit. Deras anläggning är nedkörd och det behövs en ny. Fotbollsarenan har vi inte ekonomin för i dag.



3) - Vi vill ha breddidrott och vid toppning borde man markera att vi inte köper det. Och vilken annan åtgärd finns att ta till? Men det viktiga är ändå att det aldrig får slå mot ungdomarna.



4) - Piteå Hockey behöver ekonomisk hjälp för att klara sig och de är inte ensamma. Om vi drar in på sponsringen kommer klubbar att dö sotdöden. Det går inte att se vinstrapport för vad sponsringen ger i utfall, men det hindrar ungdomar från att komma på fel kant.



5) - Tjejfotbollen växer otrolig. Den kan vi sätta ögonen på och ge mer ekonomiskt stöd till de föreningarna.



Brith Fäldt, Vänsterpartiet Piteå

1) - En lämplig kombination av båda med betoning på bredd även om elitidrotten inte ska uteslutas. För att få fram talanger måste vi satsa på bredden. Det är också en folkhälsofråga. Med bredden avses inte bara stora idrotter, utan även bågskytte och handikapp idrott och så vidare.



2) - Vi stödjer kommunens linje. Det är inte kommunens angelägenhet att bygga en travbana, däremot att satsa på infrastrukturen och vägar i anslutning. Blir satsningen av är det inte omöjligt med Piteå Multihall (bilden) inom ett antal år framåt.



3) - Ja. All erfarenhet och forskning visar att många av de stora idrottarna inte har profilerat sig förrän en bit in i tonåren. Det finns ingen anledning att tappa ungdomar i tidig ålder.



4) - Vi stödjer det avtal som finns. Huvudpunkten är att det ska ha högt marknadsföringsvärde. Vi stödjer också den klausul som säger att sponsringen kan upphävas direkt vid exempelvis dopning.



5) - Vi har inget som ligger aktuellt just nu. Jag skulle vilja göra det mer möjligt att nyttja isen och åka skridskor på hösten.



Åke Forslund, Folkpartiet, Piteå

1) - Det är det klassiska. Utan topp ingen bredd och tvärtom. Det är en oroande tendens i Piteås tävlingsidrott. Hockey förtvinar sedan Piteå HC åkte ner. I fotbollen har det redan hänt. Det är inte bra för bredden när intresset svalnar. För att intresset ska finnas krävs en topp. Det behövs rejäla satsning på fotbollen.



2) - Vi är för hela Pitholmsprojektet. När vi satsat på ridhuset och kulturen kan vi också satsa på Piteå Multihall. Finansieringen kan vi diskutera, men underhåll och drift ska kommunen kunna stå för.



3) - Det är väldigt svårt att veta exakt vad som menas med toppning. Jag tycker att det är lite hårt om ett lag som toppar under Piteå Summer Games ska förlora aktivitetsstöd. Jag har varit ledare själv och vet att killarna och tjejerna vill vinna. Fram till 15-16 år ska alla få vara med, men om de ska spela lika mycket kan diskuteras.



4) - Vi ställer upp på nuvarande sponsringspolicy. Toppidrottarna är redan sponsrade, det är bara en fin gest av kommunen. Piteå Golfklubbs lån på runt miljonen bör avskrivas. Det är så pass gammalt.



5) Satsningen på ridhuset, Multiarenan och idrottshuset i Bergsviken, är en bra bred satsning.



Ina Järlesjö, Kristdemokraterna, Piteå

1) - Vi ska fördela på bredden för att ge lika möjligheter för de som vill utöva sin idrott. De små idrotterna måste också finnas till. På så sätt kan vi få fram pärlorna också.



2) - Vi har sagt ja till projekteringen sen får vi se vad det leder fram till.

Vi får vänta och se, vi vill ju inte att vi och Boden ska konkurrera ihjäl varandra.

När det gäller Piteå Multihall vill vi veta vad mer den kan nyttjas till.



3) - Jag vet ungdomar som blivit otroligt ledsna när de ställts åt sidan.

Alla ska ha chans att vara med, och vi ska tala om att det inte är okej att toppa för mycket.



4) - Det är viktigt att titta på ett jämställdhetsperspektiv så att det är lika vilkor för tjejer och killar vid sponsring.



5) - Vi ska satsa lika på idrotterna.

Vi får inte glömma de udda idrotterna som lätt kan komma i skymundan.



Ricard Grandin, Moderaterna, Piteå

1) - Vi ska satsa på båda sakerna likvärdigt. Utan topp blir det ingen bredd. Fördelningen i dag är rätt okej.



2) - Vi är positiva till Pitholmsprojektet. Kommunen ska kratta marken, sen får investeringarna skötas privat och av föreningar.

18 klubbar står bakom multihallen så den är intressant att ro vidare. I förstahand ska klubbarna själv investera i den.



3) - Det är svårt att reda ut vad toppning innebär. Systematiskt får det inte förekomma i lägre åldrar, i större större sammanhang måste man få toppa men inte i pojk- och flicklag. Om man har torrt på fötterna ska bidraget kunna dras in.



4) - Viss sponsring av elit- och breddidrott ska ske. Sen kan det bli akuta lägen när föreningar drabbas av skulder och då blir det svårare. Tillfällig hjälp vid kriser kan ges men inte regelbunden hjälp.



5) Det är vettigt att satsa på Pitholmsprojektet, speciellt ridsporten behöver få en bättre situation. Handikappidrotten behöver det satsas mer på så att de får samma förutsättningar som alla andra.



Magnus Alm, Miljöpartiet, Piteå

1) - Bredden ger topp. Fler utövare innebär bättre möjlighet att hitta talanger, därför har Sverige varit ganska duktigt. Idrotten kräver också publik och det blir utövarna efter sina karriärer.



2) - Precis som alla partier står vi bakom en infrastruktursatsning. För Piteå Multihall finns det inga pengar i dag. Det krävs att någon yttre finansiär som klubb eller näringsliv tar tag i saken, då lovar jag att vi kommer att ta vårt ansvar. Jag ser gärna att multiarenan byggs men den är inte livsnödvändig, vi har andra åtgärder som måste göras först.



3) - Det är ett bra sätt för samhället att markera. Följer inte klubbarna Riksidrottsförbundets krav är det rätt de inte får bidrag. Men det gäller att vara säker på vad man gör och föra en dialog med ledare och föräldrar om toppning upprepas.



4) - Egentligen är vi emot att kommunen sponsrar med pengar. Men undantag kan göras om den totala skadan annars skulle bli för stor, til exempel om ett lag annars läggs ner. Grunden är att kommunen inte ska sponsra med pengar utan hjälpa till med exempelvis anläggningar.



5) - Vi har ett vallöfte om att aktivitetsstödet för ungdomar 13-18 år ska höjas. Det är den ålder då flest slutar i idrottsrörelsen och kostnaden är stor för klubbarna att bedriva verksamhet i den åldern. Aktivitetsstödet borde fördubblas för den gruppen.



Peter Roslund, Socialdemokraterna, Piteå

1) - Båda behövs, de berikar varandra. Vi får ingen topp utan bra bredd och toppen inspirerar nya idrottare. Det är exempelvis viktigt att vi har ett bra representationslag i hockey för att locka unga till sporten.



2) - Vi står bakom infrastruktursatsningen i Pitholmsprojektet. Piteå Multihall ser vi som en möjlighet, men det handlar om stora kommunala pengar så det ligger nog en 3-5 år bort. Jag vet inte någon multihall i Sverige som byggts utan kommunala pengar så vi kommer säkert att bekosta, säg två tredjedelar.



3) - Det är oerhört viktigt att alla får vara med så högt upp som de kan.

Om någon toppar så är det okej att använda aktivitetsstödet som en sanktionsmöjlighet för att styra.



4) - Kommunen ska sponsra insatserna. Barn och ungdomsstöd ska ges liksom lite hjälp till elitlag. Men då krävs motprestationer, som att idrottarna besöker skolor och berättar om sin idrott.



5) - Det som ligger närmast är fotbollshallen i Storfors. Sen hoppas vi att det blir en ny anläggning på Pitholm för ridverksamheten men det kostar minst 50 miljoner kronor.

Handikappidrotten behöver också stöd.



Johnny Åström, Norrbottens sjukvårdsparti, Piteå

1) - Vi ska satsa våra kommunala pengar på breddidrotten då löser eliten sig själv.

Breddidrotten är också väldigt viktig för folkhälsofrågorna.



2) - Hela Pitholmsprojektet är en bra framtidssatsning. I dagsläget är Piteå Multiarena inte aktuellt för oss. Vi är inte emot projektet men ridhuset måste komma först.



3) - Jag är emot toppning. Det ska vara absolut förbjudet på träning. Men man ska inte bli av med aktivitetsbidraget för att man tar ut sitt bästa lag i mötet med något annat lag från kommunen.



4) - Bredden klarar sig inte utan kommunala pengar. Drar vi in på det förlorar folkhälsan. När det gäller elitsponsring är jag mer skeptisk. De borde klara sig själva.

Fast ingen regel utan undantag, men jag skulle aldrig gå in med pengar på det sätt som Luleå Hockey får.



5) - Vi vill gynna breddidrotten ur ett folkhälsoperspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om