Piteå IF skuggar topplagen

Inför söndagens hemmamatch mot Mallbacken skuggar Piteå IF topplagen i den damallsvenska tabellen.– Det är mycket ­poäng kvar att spela om, men det är roligt att vi har gett oss själva chansen att vara med där, säger innermittfältaren ­Josefin Johansson.

Josefin Johansson och Piteå IF är med i medaljstriden i damallsvenskan. Inför morgondagens hemmamatch mot Mallbacken skuggar Piteå IF topplagen Eskilstuna, Rosengård och Linköping. (Arkivbild)?FOTO: Jens Ökvist

Josefin Johansson och Piteå IF är med i medaljstriden i damallsvenskan. Inför morgondagens hemmamatch mot Mallbacken skuggar Piteå IF topplagen Eskilstuna, Rosengård och Linköping. (Arkivbild)?FOTO: Jens Ökvist

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-07-31 22:27

Piteå IF är damallsvenskans form­starkaste fotbollslag. De senaste sex matcherna har Piteå IF ­tagit 16 av 18 möjliga poäng, vilket innebär en fjärdeplats i tabellen.

– Det känns jättekul att kunna vara med där uppe, säger Josefin Johansson.

Tolv matcher återstår i serien, men hon hoppas att Piteå IF ska kunna fortsätta att vara med och kriga i toppen.

– Det är klart att vi vill vara med och slåss om platserna där uppe och att vi vill försöka ta så många poäng som möjligt. Vi får se hur långt det räcker, säger hon.

”Väldigt bra”

Den 27-åriga innermittfältaren lyfter fram några förklaringar till Piteå IF:s framgång.

– Vi har spelat väldigt bra och haft hög kvalité på träningarna. Alla tror på det vi gör, den spelidé vi har, och går in för det till hundra procent. Alla jobbar och sliter väldigt hårt under matcherna för att prestera max, säger hon.

Dessutom finns det ett lugn i laget.

– Vi har en trygghet i det vi gör.

Men det finns fler ­förklaringar.

– Det känns som att vi följer matchplanen både offensivt och defensivt. Vi har hittat vägar att skapa målchanser mer i år än ­tidigare säsonger. Vi släpper även till färre målchanser.

Mot nykomlingen

På söndag ska Piteå IF ­försöka fortsätta att följa sin matchplan.

Då är det dags för seriematch mot nykomlingen Mallbacken som i dags­läget är näst sist i tabellen.

Senast lagen mötte varandra var säsongen 2013.

Piteå IF förlorade på bortaplan med 0–3, men vann på hemmaplan med 1–0. Då gjorde Josefin Johansson målet som var ett av hennes nio i serien den säsongen.

Men i år har det inte blivit något seriemål för ­Josefin Johansson.

Men det är ­inget som hon funderar på.

– Det är ingenting som jag reflekterar över så länge vi vinner matcher och ­någon gör mål. Då är jag så nöjd så, säger hon.

Är inte med

Ronja Aronsson, (­ytterback) och Lotta ­Ökvist, (ytterback/yttermittfältare) är inte med i söndagens trupp. Efter U19-EM i Israel har de fått ledigt till och med torsdag nästa vecka. Men tjejerna kommer att befinna sig på LF Arena på söndag då de ska hyllas för sina prestationer i det svenska F19-landslaget som tog EM-guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!