Peter nästan som Borg Tar han sin femte raka?

Piteå2006-10-28 00:00
Peter Larsson slog skidvärlden med häpnad när han vann sprintpremiären i Düsseldorf 2003. Men att han skulle vinna över Hetland, Fredriksson och de andra världsässen även året därpå trodde nog ingen. Möjligen han själv.

När det blev seger både då och 2005 och 2006 fick Peter smeknamnet "Kungen av Düsseldorf". Och då det nu drar ihop sig till den femte upplagan av sprinten vid stranden av Rhen får han finna sig i att vara en av de heta favoriterna.

Det har han ingenting emot. Peter gillar att stå i rampljuset. Då trivs han som bäst.

Tar ex-bergnäsaren sin femte raka på lördag skriver han in sig som en av de riktigt stora i svensk idrottshistoria när det gäller segerrader. Jag vågar påstå att hans bravader i Düsseldorf med just nu fyra i följd inte kommer att överträffas av någon annan. En jämförelse kan exempelvis göras med Björn Borg och dennes exempellösa framgångar i tennisens gyllene borgar Wimbledon och Paris, fem respektive sex triumfer i rad.

Det kanske är att ta i att jämföra sprinten i Düsseldorf med tennis i Wimbledon. Men Düsseldorf har för längdskidåkningens nya popgren fått kult- och traditionsstatus över sig, eftersom tävlingarna där inleder hela den internationella säsongen och dessutom ingår i världscupen. Som segerrad på en enskild plats i världscupen betraktad har inte Peter Larsson någon överman. Nu kan han bara förbättra sitt eget personrekord.



Självfallet är många ute efter Peters skalp på lördag. Landsmannen och nyblivne pappan Thobias Fredriksson inte minst för att inte tala om dubble olympiske mästaren Björn Lind. Norrmännen har revansch att utkräva och skickar vid sidan av veteranen Tor Arne Hetland bland annat fram sitt underbarn, förstaårssenioren Petter Northug.

En duell Peter och Petter låter som gjord för rubrikmakarna.

Att det blir en norsk-svensk historia är jag tämligen säker på. De två senaste åren har svenskar och norrmän lagt beslag på alla finalplatser bakom Peter Larsson. Undantaget är italienaren Cristian Zorzi, som blev trea 2005.

Bland damerna har Marit Björgen vunnit de två senaste upplagorna och siktar förstås på en trippel. Här vill säkert tyskor och finländskor ha ett ord med i laget, medan vi kanske inte ska vänta några storverk från svenskorna. Anna Dahlberg håller på att kurera sig efter en fallolycka och fristilstekniken, som det handlar om här, är ju inte Lina Anderssons bästa gren.



Däremot tror jag mycket väl att vi kan få se en bra svensk breddinsats på damsidan. Förmodligen många platser i kvarts- och kanske semifinal.

Enda norrbottniska på plats i Düsseldorf förutom Lina Andersson är Charlotte Kalla. Förbundskaptenen Inge Bråten vill se henne i aktion redan från världscupens början. Sen får hon säkert chansen även i Gällivare den 18-19 november och kanske i Kuusamo helgen därpå.

Någon riktigt framskjuten placering i Düsseldorf ska vi inte kräva av superfyndet från Tärendö. Hon är mest med för att, som det heter, se och lära. Men visst kan hon ta sig vidare från kvalet, kanske även från kvarten om lottningen blir gynnsam. Den 19-åriga norrbottniskan räds ingen, verkar dessutom vara i tidig form. Det spritter säkert i benen på henne när hon nu redan i säsongens upptakt får vara med och kriga med världsässen.



Spritter i benen gjorde det förgäves på Anja Pärson och hennes kompisar i det alpina landslaget vars tilltänkta premiär i världscupen blev inställd. Men det kommer fler förövningar inför vinterns klimax, VM i Åre den 3-18 februari. Det blir Sveriges största arrangemang vintertid någonsin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om