Orättvisan i VM är inte bara otur
I masstarten för herrar häromdagen var inte spårprepareringen i nedförsbackarna vad man kan kräva av en VM-arrangör. Och nu började snön vräka ned när halva startfältet gett sig iväg.
Här borde det internationella skidförbundets ha agerat direkt. Meteorologerna hade redan på tisdagen varnat om snöfallet. Det hade varit enkelt att kasta om de seedade grupperna så att elitåkarna fått starta i den andra och gruppen med blivande vinnaren Berger och svensken Hellner i den första.
Nu gjordes det ingenting och därför ser prislistans topp, bortsett från vinnande norrmannen Berger och framförallt tysken Angerer som gjorde ett jättelopp, ut som om den vore hämtad från vilken distriktstävling som helst.
En jämförelse kan göras med 1972, samma år som OS hölls i Sapporo. Då avgjordes SM sent på säsongen i Sollefteå, som hade fått skotta ihop snön till drägliga spår. Fast de höll inte för de senast startande i fält som hade långt över hundra deltagare. Det fick arrangörerna att sätta den seedade gruppen först vilket, i sjuke Sven-Åke Lundbäcks frånvaro, gav segern på alla distanser åt Thomas Magnuson.
En kul episod från 15-kilometersloppet var att speakern utropade ett fyrfaldigt leve för Thomas när denne gick i mål - då hade fortfarande halva fältet inte gett sig iväg! Samtliga tävlingar den veckan var avgjorda när 15-20 åkare gått i mål. Inte så kul för de senast startande. Då hade all publik gått hem.
När Sverige kunde kasta om de seedade grupperna redan i början av 70-talet - varför kan inte internationella skidförbundet göra det 2007?
Arrangörerna kunde till och med ha haft gemensam start i det här loppet. Det hade garanterat varit rättvisare än nu. Visserligen skulle Marcus Hellner ha fått 50-talet och Lars Berger nästan 70 åkare före sig på startlinjen och därmed problem med att ta sig fram.
Men det hade åtminstone gett alla åkare samma förutsättningar när det gäller underlaget, snön.
Lars Berger var praktiskt taget i mål när Thomas Angerer startade som den siste i går. Klart att han blev gynnad av sitt startnummer. Men det förringar inte hans lopp. Han åker tillsammans med Björndalen fortast av skidskyttarna och skulle med ett normalt lopp placera sig topp 10. Han blev till och med fyra vid den säsongsöppning i Gällivare som Björndalen vann och vid VM för två år sedan tog han samma placering på just 15 km med fri åkteknik. Dessutom åkte han tredje sträckan i Norges vinnande stafettlag. Så kapaciteten finns när han har sin dag.
Marcus Hellner från Gällivare såg länge ut att bli bäste svensk i går. Han gjorde ett lopp väl i klass med när han blev bronsmedaljör på SM.
Men det räckte inte för att ge honom en plats i fredagens stafett. Laget bör vara självskrivet såvida ingen blivit sjuk: Mats Larsson, Mathias Fredriksson, Johan Olsson och Södergren. Möjligen skulle Johan kunna sättas på andra sträckan och Mathias på den sista. Han är ingen spurtfantom om det drar ihop sig mot slutet men bättre än Södergren eller Olsson om det drar ihop sig till man-man-kamp. Dessutom vilade Mathias från gårdagens lopp med tanke på stafetten och söndagens avslutande femmil.
Sverige tillhör definitivt medaljkandidaterna. Tyskland är huvudfavorit, men Ryssland vill också vara med i gulddansen liksom Norge. Det blir en oerhört öppen tävling, även Frankrike och Italien har konkurrensdugliga kvartetter. Vad som helst mellan ett och sex får räknas som godkänt och förmodligen avgörs alltihop på den lättåkta sista kilometern där glidet blir helt avgörande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!