Nyårsfyrverkeri med biverkningar?

Piteå2006-12-29 00:00
Längdskidåkarnas nyårssmäll fyras av i alpländerna med en veckas praktiskt taget oavbrutet tävlande. Måhända blir det inte så mycket smäll som ett alltmer utdraget lidande med kulmen på Trettondagen i Val di Fiemme.

Det enda ställe där eventuella korkar tillåts flyga i luften inträffar i München, där ett sprintlopp hålls på nyårsaftonen, varefter arrangören frikostigt och förståndigt nog låter 2007 års första dag ägnas åt vila.

Hela jippot kallas Tour de Ski och är denna vinters försök av Internationella Skidförbundet (FIS) att vitalisera längdskidåkningen. Avsikten var att åtta lopp skulle ha ingått, men snöbrist stoppar de två första. Det blir tufft nog ändå.

Sista sträckan är en jaktstart i Val di Fiemme upp till 1279 meters höjd, där avslutningsbacken på 2,5 km har en höjdskillnad på 420 meter. Den som vinner totalt tilldelas utöver miljonbelopp i svenska kronor 400 poäng i världscupen.



Vilka avtryck denna nymodighet kommer att sätta på längdskidvärlden vet vi förstås inte ännu. Slår det väl ut blir det säkert en fortsättning. För många lockar pengar och poäng. Men eftersom förutsättningen för båda är att starta i och fullfölja samtliga lopp, finns risken att både fysiska och mentala effekter sitter i ganska länge.

Säkert kommer många av de svenskar som deltar vara påverkade av kraftprovet vid SM i Hudiksvall den 13-14/1. Kanske också när Östersund fortsätter SM veckan därpå.

Den som förmår ta de komprimerade tävlingarna som träning inför VM i Sapporo kan däremot dra nytta av det här äventyret. För exempelvis Anders Södergren och Mathias Fredriksson bör det bli bra fartpass med möjlighet att höja den kompetens som hittills saknats när det gäller att spurta vid tävlingar med gemensam start.



Vegard Ulvang, ordförande i FIS´ längdkommitte, har lanserat ytterligare en tour, en som han hoppas kunna genomföra i Nordkalottens nordligaste trakter under april 2008. Tävlingar under en vecka med långa bussresor i Kirkenes och Murmansk.

Den iden tycker jag är bättre än touren runt nyår. Skidvintern är aldrig så härlig för både utövare och åskådare som när det finns snö i början av april. En gång i tiden utgjorde Kirunaspelen en naturlig och oftast solig avslutning på den internationella säsongen. Men det var före världscupens tid. När den infördes officiellt på 80-talet och efterhand utökade sitt program, inte bara reducerades utan mer eller mindre raderades ländernas nationella tävlingsprogram.

Massor av traditionella arrangörer har tvingats se sina tävlingar minska i betydelse eller försvinna. Kvar är egentligen endast Vasaloppet och Svenska Skidspelen av de en gång så stolta flaggskepp som satte färg åt vår skidvinter.



Till och med SM har tappat sin hetaste strålglans. Förra vinterns delade arrangemang mellan Boden och Luleå kanske var den sista SM-veckan med samtliga lopp. I år är det Hudiksvall och Östersund som står för värdskapet under två veckoslut i följd. Men under den veckan ryms inte de två långloppen, 50 respektive 30 km. Skidförbundet har ännu inte lyckats övertala Bruksvallarna, som kör sitt återkommande fjälltoppslopp i början av april, att även göra det till mästerskap.

Problemet verkar vara att SM-femmilen 2007 ska gå i klassisk teknik med individuell start, medan Bruksvallarna alltid kör gemensam start med fri åkteknik.

Om alternativet är att slopa mästerskapet eller att gå på Bruksvallarnas uppläggning, borde svaret vara enkelt. Allt sedan 1910 har skidförbundet arrangerat SM på först 60, sen 50 km för herrar. Låt Bruksvallarna arrangera! Vill man ha absolut rättvisa mellan teknikerna, är det väl i så fall enklast att låta långdistanserna genomföras i klassisk teknik både 2008 och 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om