Nya cykelsatsningen: "Som en daglig drog"

Det finns nya vägar inom idrotten när corona har lamslagit världen. E-sporten vinner mark, vi har tidigare skrivit om att det pågår ett virtuellt SM-rally och nu är även e-cycling något som växer kraftigt. "Det är skitroligt" säger Therese Ovefalk.

Therese Ovefalk, Piteå har fastnat för e-cycling som växer rekordsnabbt i dessa coronatider.

Therese Ovefalk, Piteå har fastnat för e-cycling som växer rekordsnabbt i dessa coronatider.

Foto: Privat

Piteå2020-05-12 10:35

Therese Ovefalk från Piteå är en av hundratals nya utövare som har fastnat för Svenska Cykelförbundets nya verksamhet med e-cycling. 

– Vi ligger redan i framkant i världen inom e-cycling. Inget annat land har lyckats locka så många utövare, tittare och följare per capita som Sverige, säger Conny Björnehall, förbundets ordförande i den nya grenen.

Therese Ovefalk är en träningsintresserad 45-åring som motionerat mycket med löpning tidigare i livet. 2013 skaffade hon en landsvägscykel som nu har ersatt löpningen.

– Cykel är skonsamt, löpningen sliter mer på kroppen när man blir äldre, tycker hon.

Och glädjen till cykelsporten går inte att ta fel på.

– Det är så kul, cykel har nästan blivit som en daglig drog för mig, säger hon med ett skratt.

Ifjol debuterade Therese Ovefalk med några tävlingar utomhus – och vann DM.

– Eftersom jag är lite av en träningsnarkoman så vet jag att jag har en motor inom mig. Jag har däremot aldrig vågat tävla förut, men nu då det gick så bra gav det mig blodad tand.

 Hennes kille Mikael Lundberg, en rutinerad cyklist, introducerade e-cycling för Therese i höstas.

– Jag blev helt fast, det är en skitrolig träningsform.

E-cycling går till så att man plockar bort bakhjulet på cykeln och sätter fast den i en "trainer" som i sin tur är kopplad till en tv som visar banan och andra cyklister. Sedan registrerar man sig till en tävling där det går att följa både sig själv och konkurrenterna på autentiska banor.

– Mycket är sig likt med verkligheten med uppförs- och nedförsbackar och mycket taktik där det gäller att spara energi. Största skillnaden och fördelen är att man inte kan krascha, säger hon med ett leende.

Och det har gått riktigt bra för Therese Ovefalk som klättrar spikrakt uppåt på rankingen.

– Allt är som en ny värld för mig, men det går bra och just nu tror jag att jag är rankad tia i Sverige och 102:a i världen, berättar hon.

I förra veckans cuptävling lyckades Therese Ovefalk besegra ingen mindre än Lisa Nordén, VM- och OS-medaljör i triathlon och med nio SM-guld i cykel på meritlistan.

– Jag skrev till Lisa att det var ärofyllt och häftigt att få cykla med henne, berättar Therese som även ser fram mot utomhussäsongen.

– Vi brukar vara ett stort gäng som tränar ihop, det är förstås jättekul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!