Min OS-dröm: Rent spel i två veckor
Vad jag helst vill uppleva under de två OS-veckorna?Ett rent mästerskap. Och då menar jag ett mästerskap rent från fuskare och dopare som sätter det egna egot före idrottens ideal.Hellre avstår jag från aldrig så många svenska guld och medaljer - om det skulle ställas mot nya avslöjanden i stil med det vi såg i Salt Lake City 2002 och Lahtis 2001.
Fuskare förekommer överallt och inte bara i idrottens värld. Redan de gamla grekerna körde med ojusta trick för att vinna ära och berömmelse under sina antika spel. Sen har fusket dykt upp i mer eller mindre organiserade former.
Under min ungdoms tid handlade det om i dag så oskyldiga saker som brott mot amatörreglerna; var och varannan skidåkare på elitnivå tog emot prispengar under bordet i stället för radioapparater och motorsågar. Nyttopriser fick inte säljas vidare utan samlade damm i uthus och på vindar. Beskattades dessutom ofta av nitiska fogdar.
Sen blev idrottandet en centralstyrd angelägenhet för mindre nogräknade framförallt öststatsländer, som med stenhård styrning av från kindergarten fostrade ungdomar fick sina nationalsånger att klinga vid mästerskap runt om i världen.
Nästa steg, när amatörlagarna gett vika, var att enskilda idrottare kunde och kan tjäna mångmiljonbelopp med hjälp av sponsorer som vill lysa i glansen från berömdheterna.
Det är sånt som kan fresta till att förbättra kapaciteten med hjälp av doping av olika slag.
Men... vi har tack och lov också en dopingpolis. I Sverige har idrotten byggt upp en imponerande apparat för att testa de aktiva under framförallt deras träning men även vid tävlingar. Stora ekonomiska resurser läggs ned.
Likadant är det i många andra länder. Men tyvärr inte alla. Den svenske professorn Bengt Saltin, dopingexpert inom det internationella skidförbundet, tror för sin del att det fortfarande förekommer fuskare. Han har till och med pekat ut länder som Österrike, Italien, Tyskland (!) och öststaterna. Inte för att de direkt fuskar men för att de visar dålig förståelse för skididrottens kontrollsystem. Märkligt. Inte att han pekat ut dem, utan för att inte alla länder samfällt ställer sig bakom idrottens krav på renare idrott.
En gång fuskare, alltid fuskare, har idrottshistorien med få undantag visat. Därför är det skönt att slippa Johann Mühlegg i årets olympiska spel.
En annan som som stoppats är Kajsa Varis från vårt östra grannland. Hon var avstängd tidigare men har avtjänat sitt straff och åkte så sent som för tre veckor sedan för Finlands vinnande stafettlag i Val di Fiemme. Men efter att ha uteblivit från ett par dopingtester ströks hennes namn. Inte av skidförbundet men väl av Finlands olympiska kommitte. Strongt. En misstänkt mindre.
Skulle ytterligare några nationer följa Finlands exempel kanske vi rentav kunde börja tro på Turin som den moderna olympiahistoriens renaste spel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!