Magnusson i OS-byn – Öberg försenad

Den ena är på plats i OS-byn. Den andra blir försenad. Snart inleds OS för Anna Magnusson och Hanna Öberg från Piteå. Men båda har störts av sjukdomar. ”Uppladdningen har inte varit som jag önskade”, säger Magnusson.

OS. Hanna Öberg och Anna Magnusson deltar i OS, men uppladdningen har störts av förkylningar. (Arkivbild)

OS. Hanna Öberg och Anna Magnusson deltar i OS, men uppladdningen har störts av förkylningar. (Arkivbild)

Foto: Robert Henriksson/TT

PITEÅ2018-02-01 16:26

Piteå Skidskytteklubb skickar två deltagare till OS.

Anna Magnusson från Hemmingsmark och Hanna Öberg från Svensbyn.

Båda är debutanter i mästerskapet som är större än någonting annat.

– Den största känslan är att det ska bli spännande. Alla säger att OS är så himla speciellt, helt annorlunda än andra tävlingar och jag är nyfiken på hur det ska vara. Det är lite svårt att föreställa sig på förhand, säger Öberg.

– Det känns jättebra att vi är framme, det är skönt. Jag vet inte riktigt vad jag kan vänta mig, utan går in i det här med en öppenhet och förväntar mig att det ska vara kul, säger Magnusson.

När PT når henne har hon nyss landat i Sydkorea och väntar på en sista busstransport. Med på den finns inte Hanna Öberg.

Klubbkompisen har tvingats skjuta på sin avresa till Peyonchang. Första budet sa avfärd torsdag, men när det här skrivs är det oklart om Öberg kom iväg, eller tvingas vänta ytterligare någon dag för att inte smitta andra.

I de så viktiga veckorna inför OS har båda åkarna varit krassliga.

– Tyvärr har jag haft sådana här sjukdomsproblem inför mästerskapen, det är bara att hoppas att kroppen säger ifrån och presterar ändå, säger Magnusson.

Vad har stört dig?

– Jag har varit förkyld efter Ruhpolding. Det har kommit och gått. Det har väl varit ganska bra ändå, men jag har inte kunnat följa originalplanen och tränat som jag har velat för att skapa den där riktiga formtoppen. Det känns tråkigt att det här händer igen, men det är bara att göra det bästa av situationen och som tur var är det ganska länge till allt drar igång.

Även Hanna Öberg har varit förkyld, men ska kunna delta på OS.

– Den största känslan är att det ska bli spännande. Alla säger att OS är så himla speciellt, helt annorlunda än andra tävlingar och jag är nyfiken på hur det ska vara. Det är lite svårt att föreställa sig på förhand, säger hon.

Det svenska laget kommer att bo i OS-byn, men inte hela tiden.

– När tävlingarna börjar flyttar vi in på hotell och längdåkarna tar över våra platser. Det är rätt trångt i OS-byn, så jag tror att det blir en bra lösning. Vi har en kock från SOK som ska laga maten åt oss, så det blir bra, säger Öberg.

Med vilka prestationstankar åker du till OS?

– Självklart vill jag göra det bästa på tävlingarna, men jag tänker inte att jag måste ha toppen av min karriär just nu, den ser jag längre fram. Jag vill prestera, men känner ingen större press kring det utan mycket är för att se och lära, få erfarenheter inför framtiden.

Sveriges stafettlag har tagit två tredjeplatser i världscupen under säsongen. Vid den senaste i Ruhpolding körde båda Piteååkarna i laget.

Hur viktigt var den stafetten att ha med sig till OS?

– Det var ett riktigt roligt lopp och kul för mig att köra sista sträckan. Vi har visat med stafetterna i Oberhof och Ruhpolding att om alla gör bra ifrån sig kan vi vara där uppe, gör något annat lag det lite sämre också finns möjligheterna att göra något riktigt bra, säger Öberg.

– Det är kul att ha i bagaget, men på pappret är vi inte trea, det är ingen realistisk målsättning för stafetten. Även om det går att drömma och hoppas har vi inte lagt förväntningarna på en OS-medalj, säger Magnusson.

Det är oklart vilka sträckor som Anna Magnusson och Hanna Öberg kommer att få köra i OS.

Det är fyra individuella lopp, en stafett och en mixstafett.

Ser du stafetten som höjdpunkten i OS?

– Svårt att säga, det är ett långt och tufft mästerskapsprogram, vi får ta det som det kommer, säger Öberg.

Sveriges tränare Wolfgang Pichler stängdes först av från medverkan i OS på grund av att han var ledare för Rysslands skidskyttelandslag under OS i Sotji 2014.

Men senare fick Pichler klartecken att medverka i Peyonchang.

– Det är positivt, framförallt är jag glad för hans skull. Det är bra att ha en ledare med OS-rutin, våra andra har inte så mycket. Men Wolfgang har det och när han står i spåret kanske det får oss att ta i lite extra, skrattar Hanna Öberg.

Hon har lagt upp hela säsongen utifrån att vara som bäst när OS inleds nästa vecka.

– Sista veckan har vi släppt upp och det har varit mer fart och mindre distansträning. Innan det har jag tränat på ganska mycket. Det har nästan varit som vid en sommarvecka.

För den som känner till Pichlers filosofi betyder det en sak. Stenhårt. Mjölksyra i hela kroppen.

Men nu är träningen lättad och Öberg kommer mer och mer i form.

– Det är lite från dag till dag, men det känns klart som att det går åt rätt håll, säger Hanna Öberg.

– Jag och Hanna pratar mycket och vi håller med varandra. Vi ser det här som en del av vår resa. Vi behöver inte vara som bäst i våra karriärer just nu. Sen har jag för min egen del inte haft den stabilaste vintern, det gör att jag kanske har ännu lägre förväntningar på mig själv, men det ska bli kul att se vad mitt bästa räcker till i OS, säger Anna Magnusson.

Loppen i OS

10/2 7,5 kilometer

12/2 Jaktstart

14/2 15 kilometer

17/2 12,5 kilometer masstart

20/2 Mixedstafett

22/2 Stafett

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!