Låt oss hoppas att det stannar vid en vecka
Det var i fjol det inleddes, experimentet som kanske är på väg att revolutionera den internationella längdskidåkningen. Tour de Ski, som börjar på fredag, är skidåkningens något reducerade svar på cykelsportens etapplopp i alpinmiljö.
Tour de France kör mer än 300 mil under tre veckors tid, medan det italienska girot och Spanien runt är något kortare. Men sammantaget utgör dessa på kontinenten oerhört uppmärksammade lopp cykelsportens huvudnummer under en lång och för de aktiva slitsam säsong.
Den franska klassikern har pågått sedan 1903, långt innan skidåkningen började med utbyte över gränserna. Den har alltså haft lång tid på sig att utvecklas.
För Tour de Ski finns det inga möjligheter att hitta en liknande form. Även ett ganska kort skidlopp på två-tre mil sliter mer på kroppen än en cykeletapp på 25 mil. Att tävlingsåka skidor exempelvis tre mil varje dag under flera veckors tid har ingen ännu prövat - och kommer förhoppningsvis inte heller att göra det.
Det grepp Ski de Tour tillämpar, med korta och omväxlande lite längre lopp, ibland med jaktstart och allt under en veckas tid, är däremot ganska tilltalande. Låt oss dock hoppas att det internationella skidförbundet (FIS) låter det stanna vid en tourvecka per säsong. Men det finns krafter som verkar för en utökning. Kina arrangerar vid samma tidpunkt en egen tour med tio svenskar på startlinjen. Och det skulle inte förvåna om FIS så småningom lägger in ytterligare någon vecka med samma upplägg under de säsonger när det inte arrangeras OS eller VM.
Än så länge representerar de aktiva inom skidåkningens världscup sina nationer. Så är det inte i cykel. Där sponsrar firmor med ekonomiska intressen riktade mot cykelsporten större eller mindre stall med en superstjärna som backas upp av ett antal underhuggare.
Översatt till skidor skulle det vara som att ett stall med Charlotte Kalla får draghjälp av exempelvis Lina Andersson, Britta Norgren och Susanne Nyström, medan i ett annat vår nya komet Anna Hansson ges understöd av Anna Dahlberg, Maria Rydqvist och Ida Ingemarsdotter.
Att företagsintressen börjat pocka på uppmärksamhet även inom längdsporten såg vi redan i fjol, då Mathias Fredriksson bytte klubb från anrika Östersunds SK till Axa SC. Det står för Axa Sports Club och tillverkar hälsoprodukter, allt från gröt till drycker. Klubben tillhör i dag Svenska Skidförbundet och har förstås inte anlitat Mathias Fredriksson för dennes vackra ögons skull utan för att få PR för sina produkter.
Men när Mathias Fredriksson i morgon ställer sig på startlinjen för Ski de Tour är det i Svenska Skidförbundets tävlingsdräkt.
Förra säsongen gjorde Sverige som nation en slätstruken insats i Tour de Ski. Mathias Fredriksson var bäst på herrsidan med 14:e plats, medan damerna sladdade långt ned i resultatlistan. Visserligen har sjukdomar stört en del av förberedelserna inför årets tävling. Men det borde ändå bli bättre denna gång. Sverige har en vassare besättning på plats.
För Charlotte Kalla bör upplägget, om hon är i form, passa bra. Hon åker som bäst i jaktstartslopp men är inte borta heller i sprint, en förutsättning för att lyckas totalt. Det blir tre lopp på denna sida årsskiftet och därefter ytterligare fem med start på själva nyårsdagen och avslutning på trettondagen med den plågsamma klättringen uppför en av Val di Fiemmes alpina backar.
Mycket norskt kommer det säkert att bli; bortsett från avslutningen verkar programmet skräddarsytt för uppstickaren Astrid Jakobsen. Och på herrsidan finns det en drös norrmän som vill ta upp kampen med fjolårsvinnaren Tobias Angerer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!