Låga bidrag från kommuner till idrott

Piteå, Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn. Där har ni botten i Norrbotten vad gäller pengar från kommuner till idrottsföreningar. ”Å andra sidan har vi låga hyror i våra anläggningar” säger Ann-Katrin Sämfors.

SMÅ BIDRAG. Alla kommuner ger bidrag till föreningar som bedriver idrott. Men vad gäller Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog är det inga smickrande siffror - de ligger långt under snittet i Sverige.

SMÅ BIDRAG. Alla kommuner ger bidrag till föreningar som bedriver idrott. Men vad gäller Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog är det inga smickrande siffror - de ligger långt under snittet i Sverige.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-10-27 11:07

Det är nyhetsbyrån Sirén som har sammanställt siffror från Kommun- och landstingsdatabasen över hur mycket pengar kommunerna i landet ger till idrottsföreningarna.

Haparanda är bäst i Norrbotten – fyra i landet med hela 355 kronor per invånare.

Kommunerna från Pite älvdal hamnar därmed långt ner på listan och i Sverige i sin helhet.

Älvsby kommun ger minst till sina idrottsföreningar i länet, futtiga 28 kronor per invånare. Älvsbyn ligger också i det absoluta bottenskiktet i Sverige med sin 225:e plats.

Övriga placeringar av totalt 251 kommuner i undersökningen: 210) Arvidsjaur 34 kronor, 184) Arjeplog 45 kronor, 178) Piteå 53 kronor.

Summorna för de fyra kommunerna har legat i stort sett still senaste två åren.

Genomsnittet i Sverige, för hur stort bidrag som ges, ligger på 89 kronor per invånare.

Även om siffrorna inte är smickrande för Piteå och en del andra kommuner i länet tycker Ann-Katrin Sämfors, Kultur- och fritidsnämndens ordförande, att undersökning är intressant.

– Det är spännande läsning och med den här undersökningen som underlag ska vi absolut analysera och se vad det beror på och vad vi kan komma fram till.

Det har inte framkommit någon kritik från föreningarna om att bidragen är små.

– Nej, vi hade en ledarträff i våras och då handlade diskussionerna om sådant som lokaler, anläggningar, tider och ledarskap.

Sämfors hävar att kommunens hyr av lokaler ligger lågt jämfört med andra,.

Om vi jämför med en likadan fotbollshall som finns i Ljusdal blir Piteås hyra i nya hallen betydligt billigare.

En timmes träning på helplan för en lokal idrottsklubb kommer att kosta 400 kronor, en match 1200 kr (två timmar). I Ljusdal kostar det 995 respektive 1990 kronor.

Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet och han kommenterar undersökningen så här:

– Det finns en fördelningsproblematik som kommunerna kan fundera på. När man sänker eller ligger stilla med sådana här bidrag, så blir effekten ofta att medlemsavgifterna höjs, och det slår mot vissa grupper. Vi tycker inte om att medlemsavgiften blir exkluderande.

Reglerna för det kommunala bidraget till idrottsföreningarna kan variera. Det kommunala bidraget är inte samma sak som det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK), som idrottsföreningar som uppfyller vissa kriterier också kan ansöka om för deltagare i åldern 7-25 år.

Undersökningen

Uppskattade belopp för kommunens totala bidrag till idrottsföreningarna. Till föreningsbidrag räknas bl a lokalt aktivitetsstöd (en summa per deltagare och aktivitet) men inte lokalsubventioner, stöd till drift av idrottsföreningar och investeringar i nya idrottsanläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!