Efter att coronapandemin ställt in alla arrangemang skickade idrottsklubbarna i Piteå ett gemensamt nödrop till kommunstyrelsen. Man vädjade till kommunen om att inte ta ut plan- och lokalhyror, utöka driftstödet och tillskjuta pengar för att lindra föreningarnas uteblivna intäkter.
Anders Lundkvist (S) öppnade för att skjuta till mer pengar, men än i dag har inte klubbarna fått något svar.
– Vi håller precis på att formulera en skrivelse som ska till dem inom kort. Just nu är det så att vi avvaktar, vi måste först se vad utfallet blir av statens satsning, säger han.
Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna är överens om ett stöd till idrotten på en miljard kronor för 2020. Det ingår i den extra ändringsbudget som lämnas över till riksdagen. Det nya stödet kompletterar det riktade stöd på en halv miljard kronor till idrotten som beslutades om i våras.
– Om kommunen skulle göra något så vill vi komplettera en sådan satsning. Vi vet inte än var de pengarna kommer att hamna, säger Anders Lundkvist.
Regeringen ska i dialog med Riksidrottsförbundet säkerställa att det utökade stödet träffar idrotten så effektivt som möjligt.
– Vi måste göra allt vi kan för att rädda föreningslivet i den kris vi nu går igenom. Som tur var har staten samma insikt. I den bästa av världar blir det en bra satsning från statens sida som räcker till även för föreningslivet i Piteå, säger Anders Lundkvist.
Hur ser du på att Piteå Hockey väntat med att betala sin lokalhyra i väntan på besked?
– Vi fattade exakt samma beslut inför sponsringen för ett år sedan, för då var det också så här. Då var det inte på grund av coronapandemin, säger Anders Lundkvist.
Han har förståelse för att föreningar är oroliga, men att inte betala räkningar ser han inte som någon lösning.
– Har man kommit överens om en faktura ska den betalas, man kan inte låta bli att betala. Då får man försöka hitta någon överenskommelse.
Föreningarna vädjar om att kommunen inte ska ta ut plan- och lokalhyror, men enligt Anders Lundkvist är det inte så enkelt då det påverkar hela Kultur och fritid.
– Hallhyran används inte för att ge kommunen intäkter. Det är en omfördelning mellan föreningslivet som Kultur och fritid använder för att betala till föreningar som har egna anläggningar. Det är lite problematiskt om vi skulle göra det.