Kalla utslagen direkt i premiären

Världscupen började illa för Piteå Elits stjärna Charlotte Kalla. Hon blev utslagen redan i kvalet av sprinten - på dåliga skidor.

Piteås Charlotte Kalla tog sig inte vidare från kvalet (Arkivbild).

Piteås Charlotte Kalla tog sig inte vidare från kvalet (Arkivbild).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2019-11-29 10:27

Tio svenska damer kom till start när världscupen inleddes i Ruka i Finland, några mil från ryska gränsen. 

92 damer ställde upp i kvalet dit de 30 bästa går vidare till kvartsfinalerna. Men Charlotte Kalla åkte 1,4 km-slingar för sakta och slutade på en blygsam 35:e plats. Hon var 10.84 efter segraren Lucia Scardoni  (Italien) och åtta tiondelar efter Tiril Udnes Weng som knep den sista kvalplatsen.

Så ingen Kalla i kvartsfinal, däremot tog sig Piteås två andra åkare vidare. Jonna Sundling blev 15:e i kvalet och Emma Ribom 16:e.

Övriga svenskar som tog sig vidare var Stina NIlsson (tia), Johanna Hagström (14:e), Evelina Settlin (19:e) och Elina Rönnlund (24:a).

Nya stjärnskottet Frida Karlsson blev utslagen, var en knapp sekund efter Kalla.

Tyvärr för svenskornas del var skidorna inte de bästa.

– Det var inte alls bra. Det här är ingen prestation jag är nöjd över. Kroppen känns bra, men jag fick saxa i uppförsbackarna eftersom jag inte hade något fäste. Det är något jag helt tar på mig, för när jag testade skidor för någon timme sedan så hade jag väldigt bra fäste. Jag sade till alla "nu gör vi inget mer, det här är bra", säger Karlsson och fortsätter:

– Det måste ha hänt något med vädret, för när jag startade prologen kände jag redan i första backen att jag inte hade någonting under skidorna som biter.

Det började snöa mycket mer. Berodde det på det?

– Ja, säkert. Jag är förbannad, även om det inte syns. Det är frustrerande när materialet inte stämmer. Jag känner att jag har en pigg kropp men jag får inte ut något av det.

Klockan 12.30 idag drar kvartsfinalerna gång. Där är alltså sex av de tio svenska damerna med.

Jonna Sundling, Piteå vidare. (Arkivbild).
Jonna Sundling, Piteå vidare. (Arkivbild).
Karta: Ruka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!