Hopprofil på besök i Piteå

Under två dagar håller förre förbundskaptenen i hoppning, Sylve Söderstrand, i en utbildning för ridinstruktörer och tränare på Piteå Ridklubb.

LÄGER. Sylve Söderstrand, före detta förbundskapten, håller i en kurs på Piteå Ridklubb. Här tillsammans med Tilda Lundberg från Älvsbyn som tävlar för Piteå RK.

LÄGER. Sylve Söderstrand, före detta förbundskapten, håller i en kurs på Piteå Ridklubb. Här tillsammans med Tilda Lundberg från Älvsbyn som tävlar för Piteå RK.

Foto: Kenneth Sandström

PITEÅ2017-11-01 20:12

– Vi har haft kontakt med Sylve en tid och nu passade det, berättar Eva-Lena Wikander-Hedman som är ridskolechef.

Det är på Eva-Lenas initiativ som kursen blev verklighet.

– Men jag har också klubben bakom mig, säger hon.

– Jag har haft det lite körigt och bland annat avvecklat mitt uppdrag som förbundskapten, förklarar Sylve Söderstrand. Det är nog 25 år sedan jag var här uppe. Då höll jag en utbildning för både instruktörer och ryttare från Piteå och Luleå.

Mycket har hänt sedan dess?

– Nu finns det många duktiga hoppare här uppe. Piteå RK har gått långt i SM-hoppningen flera år och visat att det går att lyckas trots de långa avstånden.

Med på lägret, eller clinicen som det kallas, är 22 instruktörer/tränare och tolv ryttare.

Vad är din huvuduppgift?

– Att uppdatera, säger Sylve. Mycket av det gamla är fortfarande aktuellt men det finns alltid nya detaljer som är viktiga.

När det gäller tävlingar, hur mycket beror på ryttaren respektive hästen?

– I världseliten är det 90 procent ryttaren. Sedan sjunker det på lägre nivå och när det gäller nybörjare är det tvärt om, då är det 90 procent hästen som avgör hur det går.

PT har tidigare berättat om att nästan inga kvinnliga ryttare tagit medalj i VM och OS i hoppning de senaste åren.

Dags för en damklass?

– Nej, säger Sylve Söderstrand bestämd. I ridsport är det lika villkor för manliga och kvinnliga ryttare, det ska vi vara rädda om.

I samband med lägret delades en utmärkelse ut till Wilma Marklund och Unni Ragnarsson, Piteå RK, som tillhör landets 20 bästa ungdomshoppare.

Priset är ett guldsmycke, designat av europamästaren Peder Fredriksson (en stigbygel i guld) och lite tagel från mästarhästen All In i en liten behållare.

– Taglet var någonting extra, säger Wilma Marklund som nästa helg ska vara med i junior-SM i Billdal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!