Hopp om färre hjärnskakningar

PT berättade förra veckan om de nya spelformerna för svensk ungdomshockey. Nu hoppas förbundet att hjärnskakningarna ska minska.

Färre spelare som möts på mindre spelytor blir det i Piteå nästa hockeysäsong.

Färre spelare som möts på mindre spelytor blir det i Piteå nästa hockeysäsong.

Foto: Micke Lindgren

Piteå2020-06-09 15:42

Norrbotten, där Piteåklubbarna har en stor verksamhet för både pojkar och flickor, är ett av sju pilotdistrikt som ska prova de nya spelformerna nästa säsong:

Upp till åldern U8 (födda 2013) ska man spela 3 mot 3 på 1/6 av isbanans storlek.

Upp till åldern U10 (födda 2011) ska man spela 3 mot 3 på 1/4 av isbanans storlek.

Upp till åldern U12 (födda 2009) ska man spela 3 mot 3 på 1/3 av isbanans storlek.

Ishockeyn har sneglat på fotbollen i projektet om de nya spelformerna.

– Ser vi på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11-­mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

– Om spelytan blir för stor blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen ökar puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner, vilket utvecklar och skapar en roligare sport, fortsätter Wahlström.

Projektet "svensk ishockeys nollvision" ser positivt på de nya spelformerna och hoppas att det ska innebära färre hjärnskakningar.

– Spelarna kommer lära sig hålla upp blicken från unga år när de har spelare runt sig hela tiden. Som spelare slappnar du inte av på samma sätt och du tvingas till en mer upprätt åkställning. Statistiken vi ser kring hjärnskakningar visar att många smällar sker när spelare slappnar av och inte tittar upp, säger projektledaren Morgan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!