Guld till Pitepalten - silver till korven

Sveriges godaste falukorv görs i - Jokkmokk. Det står klart sedan 2012 års upplaga av Chark-SM avgjorts i Göteborg. Men det blev gott om utmärkelser överlag till de lokala producenterna, bland annat guld till Piteortens palt.

Det blev silver till Piteortens falukorv, men guld till palten! Det berättar vd-n Magnus Pettersson per telefon från Chark-SM i Göteborg, där företagetsprodukter kammade hem flera medaljer.

Det blev silver till Piteortens falukorv, men guld till palten! Det berättar vd-n Magnus Pettersson per telefon från Chark-SM i Göteborg, där företagetsprodukter kammade hem flera medaljer.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-11-02 14:30

Chark-SM har nämligen ett något annorlunda upplägg där en svensk mästare koras i varje klass, men där faktiskt flera guldmedaljer kan delas ut. Det finns 16 olika klasser, men så många som cirka 200 guldmedaljer delades ut under tävlingarna på torsdagen.

- Alla produkter som nått den högsta kvalitetsnivån får guldmedalj, och bland dessa utses sedan vinnaren - en svensk mästare, förklarar Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM som i år var rekordstort med 59 deltagande företag och 760 tävlande produkter.

Nytt rekord
Tävlingen anordnas vartannat år och lockar fler och fler deltagare. Tanken är att tävlingen ska förenkla för konsumenterna att välja produkter av riktigt bra kvalitet, där man guidas i butikernas utbud genom medaljerna på förpackningarna.

Flera lokala producenter tilldelades medaljer för sina produkter, bland annat Piteortens Chark och Nyhléns Hugossons, som satte nytt rekord med 24 medaljer den här gången.

Guld till palten
- Det blev guld till palten, silver till patronskinkan och Falukorven och ... ja, flera medaljer blev det, säger Magnus Pettersson från Piteortens när PT når honom per telefon på plats i Göteborg.

Bland de 16 svenska mästarna fanns dock inget norrbottniskt företag annat än just Jokkmokks Korv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om