Gällivare het arrangör - utmanas av Boden?
Men allt har inte varit pålitligt under årens lopp. De gånger snön till skillnad från i år vägrat dimpa ned, så brukar den kunna tillverkas på konstgjord väg. Om än marginalerna ofta varit knappa, eftersom det krävs ett antal minusgrader för att kunna spruta fram den åtråvärda varan.
Ett allvarligare problem kan sträng kyla utgöra. Den internationella gränsen för tävlingar är 20 grader, men många gånger har arrangörerna tummat på det gradtalet.
Fast visst är det bra att en nedre gräns bestämts och åtminstone följs någorlunda. En gång i tiden tävlade man oavsett hur kallt det var. Ett exempel finns från VM i Falun 1954, där öppningsloppet på tremilen avgjordes i 30 minusgrader. Och i Ryssland har tävlingar, åtminstone för några decennier sedan, avgjorts i temperaturer nedåt 40 grader. Skidåkning är en vinteridrott, resonerar ryska idrottsledare av den gamla stammen. Förmodligen utan att påhejas av sina aktiva.
På senare år har Gällivare och Beitostölen alternerat om att ta hand om det inledande värdskapet. Tidigare fick Kiruna förtroendet som svensk premiärarrangör, men sedan Erik Olofsson med ålderns rätt drog ned på sitt engagemang tappade både de tidigare anrika Kirunaspelen och Kiruna som tävlingsort i slagkraft.
Därför är Gällivare hetast av norrbottniska klubbar. Inte heller ligger det alliansen i fatet att dess starke man Lars-Gunnar Pettersson en gång i tiden var coach för det schweiziska landslag där en av de aktiva hette Jürg Capol, nu tävlingsansvarig i internationella skidförbundets längdkommitte. I samma kommitte är för övrigt Vegard Ulvang ordförande och Gunde Svan en av ledamöterna, vilket väcker vissa funderingar när man ser vilka galenskaper de tid efter annan hittar på för att utveckla (?) längdsporten.
Första gången Gällivare arrangerade världscup på skidor var dock inte i längd. Det skedde 1983 på Dundrets alpina backar under senare delen av Ingemar Stenmarks karriär och blev en hejdundrande publiksucce. Massor av folk kantade slalomhanget, där Ingemar fick se sig besegrad av Marc Girardelli från Luxemburg.
Ytterligare en norrbottnisk aspirant på premiärlopp i världscupen har anmält sitt intresse. Det är Boden, som en gång i tiden (1953) och långt innan världscupen slog rot i det internationella skidträdet arrangerade Svenska Skidspelen. Men det fick man inte fortsätta med eftersom Pagla var militärt område och inte tillät deltagande av (framförallt) östnationer.
Men nu är den restriktionen hävd och Bodenalliansen har anmält intresse av att arrangera världscupens start om några år, förslagsvis 2010. Bra ambitioner, så varför inte? Kunskap, terräng (Pagla) och infrastruktur finns. Det har några SM-lopp de senaste åren gett besked om.
Om man bortser från sprinten i Düsseldorf har de senaste årens inledning av världscupen ingalunda gått i Sveriges favör. 2002 i Kuopio vann Per Elofsson milloppet i fri teknik - dagen före hade norrmännen lagt beslag på de åtta (!) främsta platserna på 15 km klassiskt - och Lina Andersson blev trea på milen. Sen tog roligheterna slut.
Därefter (i tur och ordning Kiruna, Beitostölen, Gällivare, Beitostölen) är de bästa individuella resultaten Mathias Fredrikssons sjätte och Jenny Olssons femte plats i Kiruna. För ett år sedan blev Lina Andersson nia i Beitostölen Då sågs det som ett enormt lyft för hennes del.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!