Första medaljmisssen Nu är det sprint igen!
Den väntade OS-duellen mellan de två har uteblivit, kroatiskan är så mycket bättre. Det visade hon inte minst i går, även om det "bara" blev silver.
Denna 25-åring, som verkar åka som bäst när hon mår som sämst, har tolv starter i OS och VM. Facit: 9 segrar, 2 andraplatser och en femte. Tala om att vara på topp när det gäller!
I en ranking över världstoppen genom tiderna, baserat på poäng för de sex främsta placeringarna i OS och VM, har Kostelic avancerat till andra plats. Här är för övrigt Pernilla Wiberg 6:a och Anja Pärson 8:a.
Åldermannen Fredrik Nyberg (37 år) är pålitligheten själv i sin specialare storslalom. Men till skillnad från Kostelic (och Anja, när det vill sig) är han ingen vinnare. All heder dock för bästa OS-loppet någonsin. Det överträffas bara av fjärdeplaceringen vid VM 1999.
Förmodligen får vi inte se vare sig Fredrik Nyberg eller jämnårige Patrik Järbyn i någon fler OS-start. Däremot säkert vid VM i Åre nästa vinter. Sverige har en talangfull besättning i herrslalom, medan det saknas yngre åkare med känsla för fart. En specialsatsning rekommenderas.
Om nu inte Sverige, med tanke på avsaknaden av rejäla backar, ska nöja sig med att hålla hög klass i de mer teknikkrävande grenarna och ta emot de fartåkare som råkar uppenbara sig med öppna armar. Pernilla Wiberg och Anja Pärson har visat att det går att ta steget från slalom till störtlopp om fallenheten och modet finns.
Någon svensk medaljfest a la Oberstdorf blir det inte på damsidan när sprinten avgörs i morgon, onsdag.
Däremot kan vi hoppas en hel del på herrarna. Peter Larsson har smugit i vassen efter sin seger i Düsseldorf och ex-bergnäsaren vill säkert utmana klubbkompisen Björn Lind från Hudiksvall om en plats högst upp på prispallen. Peter har just fri åkteknik som sin specialitet.
Redan när Peter började träna efter förra vinterns sjukdom deklarerade han att vinterns mål var OS i Pragelato. Nu är det upp till bevis.
Svåraste konkurrenter: landsmännen Lind och Thobias Fredriksson, Tor Arne Hetland samt italienske stafetthjälten Cristian Zorzi. Outsider: Johan Kjölstad, Norge.
Bland damerna är Anna Dahlberg vårt enda realistiska medaljhopp. Både Lina Andersson och Emelie Öhrstig gillar den klassiska tekniken bättre men bör klara av prologen. Kan någon av dem rädda sig vidare till semifinal vore det mer än godkänt.
Intressant blir det att se den pånyttfödda Britta Norgren, helt utan respekt för sin omgivning. Den snart 23-åriga uppländskan från Bälinge, som pluggade vid skidgymnasiet i Sollefteå och stannat kvar i nipsta´n, lät först höra talas om sig som just sprintåkare. Vid SM i Skellefteå för två år sedan blev hon trea efter Anna Dahlberg och Emelie Öhrstig. Nu borde Britta vara betydligt vassare, även om hon också föredrar klassisk teknik före fristil.
Det gör också Anna Dahlberg, men hon är den av svenskorna som är minst beroende av teknik och bör, om hon har sin dag, kunna avancera riktigt långt. Kom ihåg att hon, om än i klen konkurrens, vann den senaste fristilssprinten i världscupen, i Davos för några veckor sedan. Men räcker det mot revanschhungriga kanadensiskor och norskor? Kommer äntligen Marit Björgen igång?
Det finns som vanligt många frågetecken men en klar outsider: ryskan Alena Sidko!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!