Padel exploderade i popularitet under pandemin men i dag stängs fler och fler hallar ner och investerare vittnar om stora ekonomiska förluster. När PDL Padel Center Piteå slog igen var det inte oväntat enligt deras konkurrenter.
Padelhallen står i dag tom och inväntar en ny ägare. Anton Wallstén, styrelsemedlem och målvakt i Rosviks IK, kom på idén att bygga om hallen till en ishall, med en mindre plan lämpad för de yngre.
– Det kommer behövas, då det redan nu finns för få istider för stadens föreningar, säger han.
För att hitta inspiration besökte Anton Wallstén Prosharp Skating Lab i Sundsvall. De har byggt en isrink som är 11x26 meter stor. Lika lång som en NHL-rink är bred.
– Bokningssystemet där fungerar ungefär som en padelhall, man bokar en tid på samma sätt. Kunderna kom från Stockholm i söder till Skellefteå i norr. Det stora problemet är att det är inte ekonomiskt hållbart att ha en sådan verksamhet i Piteå, då det är inte optimalt att ha mindre rinkar.
De räknar med en kostnad på sju miljoner för att bygga om padelhallen. Timhyran skulle då vara 1 000 kronor per timme. Men det hade ändå varit svårt att få det ekonomiskt hållbart utan bidrag.
– Det kommer i så fall krävas hög beläggning och låga kostnader. Och jag tror inte att driftkostnaden kommer gå ner.
För att åtgärda problemet med istider har kommunen planerat bygget av ytterligare en ishall vid LF Arena. I samband med nybygget planeras Nolia ishall att tas ur bruk. Anton Wallstén ser helst att Nolia rustas upp.
– Det är jättebra att de bygger en ny fräsch ishall. Men som det ser ut nu har vi för lite istider och om de då river Nolia kvarstår problemet, säger han.
Jenny Axelsson är avdelningschef för fritid på Kultur- och fritidsförvaltningen. Hon menar att den nya ishallen kommer vara ett bra tillägg till stadens idrottsliv.
– Den kommer fungera mycket bättre än en gammal utkämpad ishall. Det är också jättebra att den blir uppe på LF Arena, det kommer medföra bättre samordning.
Brist på istider har länge varit ett problem. Jenny Axelsson vill inte att det ska hindra ungdomar från att utöva den idrott de vill.
– Man vill ju att så många som möjligt ska få idrotta med det de vill. Men tyvärr kan vi inte tillgodose alla behov. Det är ett problem vi delar med alla kommuner.
Svårigheten ligger inte i att få en istid enligt Anton Wallstén. Snarare är det svårt att få en när det passar.
– Det fungerar liksom inte att skicka 9-åringar på träning klockan halv tio på kvällen. Den rekommenderade träningsmängden på is kommer varken hockeyn eller konståkningen upp i, säger han.
Kommunen ser helst att fler föreningar ser över möjligheten att driva egna ishallar. Jenny Axelsson tar upp exemplet Norrbotten Stål Arena i Rosvik, som helt drivs av Rosviks IK.
– Historiskt sett var det så Nolia drevs. Stadens lag bildade Hockeyalliansen, som sedan drev hallen. Det går om man vill, säger Jenny Axelsson.
Att behålla Nolia ishall är inte ett bra alternativ enligt Jenny Axelsson.
– Ska vi fortsätta ha en ishall där krävs en så omfattande renovering att det skulle kosta lika mycket att bygga en ny. Vi håller tummarna varje höst på att den ens ska starta. Men det är inte helt bestämt vad som ska hända med den. Den kan inte användas som den används i dag. Jag vet att man önskar en till isyta, men alla idrotter vill ha mer utrymmen.