Färre Piteåkare till världscupen i Norge

När världscupen i skidor fortsätter i Lillehammer till helgen finns bara tre åkare från Piteå Elit på startlinjen – Charlotte Kalla, Jonna Sundling och Björn Sandström.

Björn Sandström får fortsatt förtroende i skidlandslaget som fortsätter världscupen i Norge.

Björn Sandström får fortsatt förtroende i skidlandslaget som fortsätter världscupen i Norge.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2019-12-02 13:44

Världscuppremiären i finska Ruka är över. Damernas tränare är Magnus Ingesson, från Piteå, summerar premiären:

– Åtta av våra tio åkare i Ruka placerade sig bland de 26 bästa i touren. Flera av våra yngre åkare presterade bra och tog steg framåt.

Piteå hade med fem åkare i premiären. Björn Sandström blev 26:a totalt. Han ingår i b-landslaget Team Bauhaus och får en ny chans till helgen.

Världscupshelgen i Lillehammer består av distanslopp, med skiathlon och stafett. Programmet gör att flera åkare stannar hemma, bland andra Piteås Johan Häggström som blev totalt 17:e i premiärtouren.

– Det väntar ett intensivt tävlingsprogram för sprintåkarna och därför väljer några en tävlingsfri helg för att sikta in sig på kommande tävlingar, säger Mattias Nilsson.

Häggström förklarar själv till Norrbottens Media:

– Jag hade redan på förhand bestämt mig för att stå över Lillehammer, men med facit i hand hade det varit grymt roligt att köra i Norge, jag fick ett grymt kvitto i Ruka som var långt mycket bättre än vad jag hade hoppats på.

Piteås Jonna Sundling däremot väljer att åka till Lillehammer.
– Jonna har åkt bra på de längre loppen i både Gällivare och Ruka och vill fortsätta få till fler distanslopp. Däremot åker hon hem efter lördagens skiathlon och är alltså inte aktuell i stafettlaget, säger Magnus Ingesson.

Emma Ribom, Piteå, fanns med i premiären och blev 26:a totalt, men är inte uttagen till Lillehammer.

– Det blir tyvärr inget Lillehammer för min del, det finns andra starka damer som går före mig. Det är bara att ladda om och hoppas på en ny chans senare. Konkurrensen är väldigt tuff på damsidan och det är också det som driver oss framåt, säger hon till Norrbottens Media.

I herrtruppen dyker två åkare upp som inte var med i Ruka.
– Daniel Richardsson och Filip Danielsson plockas in efter fina insatser i premiären i Gällivare där Daniel blev trea och näst bäste svensk i 15 kilometer klassiskt och Filip femma i samma lopp, säger Nilsson.

Här är de svenska åkarna som tävlar i Lillehammer:

Damer:  Charlotte Kalla, Piteå, Frida Karlsson, Sollefteå, Moa Lundgren, Umeå, Elina Rönnlund, Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvall, Jonna Sundling, Piteå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Filip Danielsson, Bore, Axel Ekström, Mora, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Björn Sandström, Piteå, Daniel Richardsson, Hudiksvall.
 

Jonna Sundling gjorde en fin premiär i Finland och tävlar i Norge till helgen.
Jonna Sundling gjorde en fin premiär i Finland och tävlar i Norge till helgen.
Karta: Lillehammers kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!