Solen skiner över Svensbyn.
Vid ett bord mot den heta husväggen sitter Hanna Öberg.
Världsmästaren. OS-mästaren. Jerringprisvinnare. Snart också Kronprinsessan Victorias senaste stipendiat.
Guldbyns stolthet.
Hemma i mamma och pappas hus några dagar. Träning på Lindbäcksstadion.
Det blir inte så ofta numera. Tävlingar, tränsläger och behov av vila däremellan gör det svårt att åka hem. Alla hänger ihop med framgångarna.
Senaste 1,5 åren har hon gått från känd av enbart den insatta skidskyttepubliken till av hela svenska folket.
På söndag är hon i centrum igen.
Då delas kronprinsessans Victoriastipendiet ut på Öland.
På plats finns hela kungafamiljen, tusentals åskådare och allt sänds i tv.
– Det känns väldigt kul, hedrande och är en stor ära samt häftigt att få åka dit och träffa konprinsessan och ta emot priset.
Duon har träffats förut.
– Hon var på VM i Östersund så då stötte jag på henne och prins Daniel också. Sedan har jag träffat delar av kungafamiljen på Idrottsgalan och OS.
Så ni är snart ”tjenis” med varandra?
– Haha, nej det vet jag inte. Men jag och kronprinsessan kommer väl att träffa varandra på något sätt utanför själva ceremonin tror jag och att få det här stipendiet känns jättekul.
Med sig till Öland har Hanna mamma Viktoria och pappa Tomas.
– Vi åker ner lördag. Det är pressträff och en del annat innan firandet söndag.
Som yngre såg Hanna Öberg själv tv-sändningarna från Borgholm.
– Det känns kul att bli uppmärksammad, det betyder att jag har gjort bra saker. Inte enbart sportsligt utan att folk har en god uppfattning av mig vid sidan av spåret också och det är jag väldigt glad för.
Vintern är några månader bort, men det är full fart året om för en elitidrottare.
I våras deltog Hanna Öberg i tv-inspelningen av Landskampen.
I svenska laget ingick även Charlotte Kalla, Sebastian Samuelsson och Calle Halfvarsson. Therese Johaug, Petter Northug, Emil Iversen och Tiril Eckhoff är i det norska.
– Det var något nytt att vara med i en sådan produktion och lära känna de övriga, det var en upplevelse.
Hur det gick avslöjas inte förrän i sändningarna i TV4 och norska TV2 i höst.
Träningen för säsongen drog igång i gång första veckan i maj.
– Då blev jag olyckligt förkyld. Men sedan har jag kunnat träna på. Vi var på Kreta i maj och senast i Toblach. Dit vill jag åka tillbaka, det var ett väldigt fint och vackert landskap och bra backar att träna i. Allting nere i Europa ligger så nära varandra. En dag cyklade vi från Toblach till Obertilliach, åkte rullskidor och sköt och cyklade hem. Ett riktigt långpass.
Har du någon gång funderat att flytta till någon av platserna?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag har inte bott i Östersund så länge än att jag har blivit trött på det, haha. I nuläget trivs jag bra med upplägget som jag har.
Det är något förändrat i år. En ny landslagsledning har klivit in efter Wolfgang Pichler.
– I stort är det väldigt likt. Vi åker rullskidor, springer, cyklar och skjuter i samma omfattning som tidigare. Men det är mycket mer fokus på kvalité. Det är också mer fokus på individen i styrketräningen och mer kvalité i och med det. Däremot är det lite mindre av snabbare distanstempo. Mer variation gör det enklare att hålla motivationen uppe. Det gör skillnad på sikt.
Samtidigt har Hanna Öberg själv analyserat det som varit och gör nu ändringar för att bli ännu bättre.
– Det var en väldigt bra säsong, så det är inte något helt nytt som behövs. Jag ska fortsätta jobba på samma saker som jag har gjort hittills.
Men på ett område finns sekunder att spara.
– Det är en sak i skyttet som jag har ganska mycket fokus på nu. Vi har sett att om det är någonstans jag kan tjäna in något i skyttet så är det tiden till första skottet i liggande. Framförallt i rutinen när jag lägger mig ner och fram till skottet. Träffprocenten är ganska bra och det är inte så att jag skjuter långsamt. Överlag är mycket bra och träffprocenten vill jag minst behålla och gärna öka lite, samtidigt som jag håller nere tiden.
Vilken tid kan du tjäna inför första skottet?
– Max två sekunder pratar vi. Det är klart, det är inte så mycket. Men jämför att ta ett par sekunder i en skjutserie jämfört med spåret så är det ganska mycket lättare. Ser du på dem som var i topp i världscupen, Wierer och Vittozzi så är de väldigt snabbskjutande och jag vill inte tappa på dem där.
Hur exakt tjänar du sekunderna?
– Tidigare har jag lagt mig ner och börjat sikta och sedan laddat om. Nu ska jag göra omladdningsrörelsen undertiden jag lägger mig ner och andas, så att ett moment försvinner.
Hanna Öbergs två guld har kommit i distanslopp.
– Jag tänker inte att jag ska ha bättre chans i distans än någon annan tävling. Det har bara blivit så. Det handlar mycket om att hålla uppe fokus i skyttet när det är så lång tävling och det har jag fått till i mästerskapsloppen. Men jag har möjlighet i alla tävlingar.
I VM senast blev det guld i distansen, silver i stafetten och brons i singelmix. I övrigt fjärde- och femteplatser. Dessutom fyra tredjeplatser och en avslutande vinst i världscupen.
– Jag tog ett kliv. Den största skillnaden och det jag var lite förvånad över, var att jag var så pass bra hela säsongen och kunde kliva på pallen flera gånger och inte bara i ett mästerskap när jag är i toppform. Det gav mig en helt annan trygghet att vara och prestera på den nivån. Jag kände inte så stor press när jag hade ett bra lopp att jag därför stressades och misslyckades. Istället kunde jag slappna av, fokusera på här och nu och se hur långt det räckte.
– Tryggheten är att veta att jag inte måste prestera just den här dagen, utan kan göra det många dagar per år.
Det kommer att behövas.
– VM är huvudfokus den här säsongen. Alla världscuptävlingar går i Europa och målet är att åka så många som möjligt. Det ger utmaningar i att hålla sig frisk och orka hålla en hel säsong.
Sedan får jag prova att komma i form till ett VM på hög höjd.
Hur resonerar du kring att köra allt?
– Världscupen står hårt i rang och den som har vunnit den har visat sig bäst under säsongen. Det är väldigt stort.
Hoppas du på det den här säsongen?
– Svårt att säga, jag hade en väldigt bra säsong som var. Jag gör allt för att fortsätta utvecklas. Men inga garantier finns. Målet är att göra jobbet varje dag för att någon gång kunna vinna den, säger Hanna Öberg.